E bine să știi: Primul ajutor în caz de insolație. Cand trebuie sunat la 112 sau chemat medicul !

Atentie! Insolatia poate sa ameninte viata, deoarece persoana in cauza are o temperatura ridicata a corpului, poate chiar de 40 grade C si nu poate transpira. In general, copiii, batranii si persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt cele mai expuse la insolatie.

Soarele puternic si expunerea indelungata fara protectie reprezinta un adevarat pericol pentru sanatate. Poate cea mai grava consecinta a expunerii la soare este insolatia care poate sa apara atat la copii cat si la adulti.

In cazul pacientilor cu diabet zaharat riscul este si mai mare deoarece acestia pierd lichide si electroliti, mult mai repede ca ceilalti oameni, ne spune sfatulmedicului.ro.

Ce este insolatia

Insolatia este provocata de caldura excesiva, de expunerea la soare mai ales la orele de varf, si este o supraincalzire a corpului. Insolatia poate sa apara si atunci cand temperatura corpului este mult prea ridicata ca urmare a unei supraincalziri ambientale, atunci cand organismul transpira mult si nu este hidratat cu suficiente lichide.

Atentie! Insolatia poate sa ameninte viata, deoarece persoana in cauza are o temperatura ridicata a corpului, poate chiar de 40 grade C si nu poate transpira. In general, copiii, batranii si persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt cele mai expuse la insolatie.

Principalele simptome sunt: oboseala accentuata, slabiciune musculara, dureri de cap de intensitate mare, ameteli, stari de greata, tegumente palide, reci si umede.

Masuri de prim ajutor

Persoana in cauza trebuie mutata de urgenta intr-un loc racoros, ferita de actiunea directa a soarelui. Este indicat sa fie cat mai mult in contact direct cu aerul, asezata la orizontala, iar picioarele sa fie usor ridicate fata de restul corpului.

Este important ca pe frunte, gat, abdomen si zona axilara sa se aplice comprese cu apa rece, ideal este cu gheata. Extrem de importanta este hidratarea – se recomanda apa cu putina sare in ea, ceaiuri caldute.

In mod normal, rehidratarea completa, cu lichide pe cale orala, dureaza apriximativ o zi si jumatate. Pentru febra se poate administra un antitermic si un antiinflamator.

In situatia in care pe corp exista si arsuri solare, trebuie folosite creme si lotiuni calmante pentru piele, pe baza de D-panthenol. Daca insolatia nu este foarte puternica, persoana in cauza ar trebui sa se simta bine a doua zi.

Cand trebuie sunat la 112 sau chemat medicul

Principalele semne care anunta un stadiu avansat al insolatiei sunt: respiratie deficitara, persoana este confuza, nelinistita, are semne de anxietate sau de agitate. Apar varsaturile si diareea, este prezenta tahicardia, iar temperatura se mentine la 40 de grade C.

Atentie! Ambulanta trebuie chemata daca persoana afectata este confuza, delireaza sau si-a pierdut cunostinta. Astfel de simptome nu pot fi tratate decat in spital, insolatia fiind in aceste conditii o urgenta medicala.

Copiii si batranii sunt cei mai afectati

Aceste categorii de varsta fiind mai sensibile se afla la risc de a face insolatie. De aceea, in zilele caniculare trebuie sa evite statul in aer liber, mai ales intre orele 11 si 17, practic orice plimbare sau activitate in aer liber trebuie amanata pentru orele 18 sau realizate dimineata devreme. Si pacientii cu afectiuni cardiace nu au voie sa iasa din casa pe canicula.

Acestia trebuie sa stea in casa, la racoare, iar daca au aparate de aer conditionat acestea sa fie setate pe o temperatura cu maximum cinci grade mai mica decat cea de afara.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...