Gastrita repezintă un grup de afecţiuni inflamatorii ale mucoasei gastrice, afecţiuni care pot fi simptomatice sau asimptomatice, de etilogii variate.
„Gastrita poate fi acută şi dispare în câteva zile, dar poate să fie şi cronică şi atunci ne supără permanent, mai ales primăvara şi toamna. Se manisfestă prin dureri de stomac, greaţă, dureri de cap şi vărsături. Se poate trata relativ uşor cu pansamente gastrice şi regim alimenar. Dacă este ignorată mult timp poate duce la ulcer, o boală unde durerea abdominală este foarte mare şi ne trezeşte uneori şi noaptea. Ea apare indiferent de ce mâncăm. Ulcerul netratat se poate perfora în timp, poate duce la complicaţii grave şi necesită operaţie de urgenţă. Gastrita şi ulcerul pot apărea din cauza unui regim alimentar dezechilibrat, din cauza fumatului şi a alcoolului mai ales pe stomacul gol, din cauza consumului de anumite medicamente, dar pot fi date şi de bacteria Helicobacter Pylori“, spune dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.
Diagnosticul de gastrită se poate pune şi numai prin anamneză, prin ceea ce povesteşte pacientul medicului. Apoi se fac investigaţii mai amănunţite, se determina dacă există infecţie cu Helicobacter pylori, în primul rând, şi se poate efectua endoscopie digestivă superioară.
Tratamentul gastritei
Tratamentul constă, în primul rând, într-un tratament dietetic. Pacientul trebuie să înţeleagă factorii care au dus la apariţia gastritei şi să elimine din alimentaţie alimentele nocive, cum ar fi:cafeaua (mai ales pe stomacul gol) sau ceaiurile care conţin cofeină, băuturile carbogazoase, crudităţile, condimentele. Fumatul trebuie întrerupt. Aceste măsuri sunt necesare o perioadă de timp, pentru a da posibilitatea mucoasei gastrice să se refacă. Tratamentul medicamentos constă în inhibarea acidităţii gastrice ce ajută refacerea mucosei, iar tratamentul antiinfecţios se aplică în situaţia în care se constată prezenţa bacteriei Helicobater pyloris sau a altor agenţi patogeni.
Cancer și ulcer de la gastrita netratată
Dacă gastrita nu este tratată poate evolua dintr-o gastrită acută, în prima fază, într-o gastrită cronică. Gastrita cronică poate îmbraca mult mai multe forme: de la o simplă inflamare a mucoasei gastrice, pot apare papule, eroziuni, se poate transforma într-o gastrită hemoragică, adică o gastrită în care mucoasa gastrică sângerează. De obicei, gastrita hemoragică este apanajul pacienţilor care sunt consumatori cronici de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Mai departe gastrita se poate tranforma în ulcer gastric, care este o patalogie de care gastroenterologii au mare grijă, pentru că ulcerul gastric are o rată mult mai mare de transformare malignă.
O gastrită cu Helicobacter pylori, în care nu a fost diagnosticat multă vreme agentul patogen, poate duce la dezvoltarea unui ulcer duodenal – 98% dintre ulcerele duodenale sunt ulcere determinate de Helicobacter pylori. Se poate ajunge la perforaţii gastrice, perforaţii ale peretelui duodenal cu alte complicaţii. Helicobacter pylori, dacă nu este diagnosticat la timp, în decurs de 20 de ani poate şi el însuşi determina cancerul gastric sau limfom malign.
doctorulzilei.ro