Două zile libere în plus oferite angajaților din România. „Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare!”

Parlamentarii au pe masă un proiect de lege propus de o senatoare care în trecut a fost diagnosticată cu cancer.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc a inițiat un proiect de lege care aduce vești bune românilor. Legea inițiată de parlamentar, care se află acum în dezbatere, propune acordarea de două zile libere plătite de către angajatori pentru salariați, pentru a merge să-și efectueze controale medicale. În acest context este vorba despre cei cu afecțiuni oncologice.

Parlamentarul Nicoleta Pauliuc a inițiat un nou proiect legislativ, prin care este propusă acordarea a două zile libere plătite angajaților pentru efectuarea controalelor preventive, scrie Bugetul.ro. Măsura care prevede acordarea a două zile libere în plus, susținută de senatoare, care este o învingătoare în lupta cu cancerul, vine în sprijinul drepturilor pacienților oncologici. În trecut, Nicoleta Pauliuc a fost diagnosticată cu cancer. Aceasta a declarat că, în realitate, diagnosticul său a fost de supraviețuitoare, după ce a reușit să treacă cu bine peste boala cumplită.

„Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Și este un diagnostic pe care îl împărțim cu toții. Suntem 20 de milioane de supraviețuitori și aparținători. Vi se pare exagerat? Gândiți-vă că în România sunt peste 140 de mii de diagnosticați DOAR cu cancer. Asta înseamnă 140 de mii de familii care trec prin suferință. Sute de mii de vieți bulversate. DOAR de boli oncologice. Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenție. Prevenția este cheia unei sănătăți mai bune și a unui sistem de sănătate mai eficient.

Știți câți români ajung la controale preventive? – Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening. Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic”, a transmis senatorul

Senatoarea propune acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli. Potrivit acesteia, este o inițiativă simplă, dar cu un impact imens, dorind prin această lege să ofere tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu.

„Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți. Această inițiativă nu este doar despre prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

Vreau să subliniez că această lege nu va aduce doar beneficii individuale, ci și economice. Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriașe și pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate. Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi redirecționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...