Acuzații cu fraudarea unui concurs la Maternitatea din Botoșani. Medicul Maria Olaru: „Să mă plimb și eu cu DNA-ul, cu cătușele?”

O candidată pentru un post de asistentă la Maternitatea din Botoșani reclamă o posibilă fraudare a concursului. Este vorba despre un concurs organizat de Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, în vederea ocupării unor posturi vacante de asistentă și infirmieră la Secția de Obstetrică Ginecologie I și II.

Pe data de 28 mai a avut loc susținerea probei scrise, iar pe 29 au fost afișate rezultatele. În urma acestei probe, o candidată a făcut mai multe acuzații privind desfășuarea probei scrise și condițiile improprii în care ar fi susținut examenul.

„Concurs de cascadorii râsului”

Botoșăneanca a transmis către redacția Știri.Botoșani.Ro că 30 de candidate ar fi fost înghesuite într-o sală mică, unele ajungând să scrie chiar pe genunchi, pe pervaz sau pe scaune. De asemenea, femeia a reclamat faptul că medicii șefi de secție desemnați în comisie ar fi plecat din sală după 10 minute de la începerea probei și nu ar mai fi venit, dar și că subiectele au fost aceleași pentru toți candidații, în ciuda faptului că sunt funcții diferite.

Femeia mai spune că un membru din comisie ar fi făcut notații pe lucrările unor candidate și că ar fi intrat ”în vorbă” cu o candidată.

A fost un concurs de cascadorii râsului. Toate candidatele pentru cele 4 posturi au fost înghesuite într-o singură încăpere (aproximativ 30 de candidați). Subiectele au fost aceleași chiar dacă cele două posturi scoase la concurs sunt pe secții diferite, foile de concurs erau de așa natură că după îndoirea colțului pentru anonimizare, erau destul de transparente pentru a se observa cu ușurință numele candidatei”, reclamă candidata.

Mai mult decât atât, femeia mai spune că, la sfârșitul probei, în loc să rămână trei candidate în sală, ar fi rămas doar una și în ziua afișării rezultatelor o persoană din comisie ar fi discutat la telefon cu o persoană căreia i-a transmis că a făcut „tot ce a putut pentru a lua o notă cât mai mare la acest concurs”.

La sfârșitul probei, în sală a rămas o singură candidată preț de câteva minute, ceea ce mi se pare ilegal (mai ales că știu faptul că face practică la Maternitate de mai mult timp). Pe toată perioada desfășurării concursului, în sala respectivă a fost un haos privind liniștea pentru buna desfășurare a acestuia, iar în ziua afișării rezultatelor o candidată a afirmat faptul că una dintre membrele comisiei ar fi discutat telefonic cu o persoană, spunându-i că a făcut tot ce a putut pentru a lua o notă cât mai mare la acest concurs”, adaugă persoana care face acuzațiile.

Medicul Maria Olaru: „Dacă știi carte scrii și pe brațe, și pe genunchi, și pe pervaz”

Contactată telefonic de reporterii Știri.BotoșaniRo, medicul Maria Olaru, președintele Comisiei de Concurs și medic-șef pe Secția de Obstetrică-Ginecologie I, neagă acuzațiile aduse și spune că notele obținute de mare parte dintre candidate sunt dezastruoase.

Nu este nicio brumă de adevăr în ceea ce spune, în afară de faptul că, într-adevăr, nu au avut mese pe care să scrie, dar dacă persoana respectivă care reclamă așa de frumos a obținut nota 2 la teză nicio comisie, nicio contestație din lume nu o poate trece peste nota 5. Vreau să vă spun că este un concurs organizat cu cea mai mare transparență”, a declarat pentru Știri.Botoșani.Ro Maria Olaru, medic-șef pe Secția de Obstetrică și Ginecologie I.


(Maria Olaru, medic-șef pe Secția de Obstetrică și Ginecologie I. Sursa foto: Libertatea)

Mai mult decât atât, medicul Maria Olaru aduce în discuție situațiile neplăcute care s-au petrecut în ultima perioadă la Botoșani, făcând referire la arestările și perchezițiile efectuate de procurorii DNA la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani.

„La ce nebunie a fost cu toate arestările, cu DNA-ul, nu își pune nimeni pielea la saramură să fraudeze un concurs. Sunt niște acuzații lipsite de orice brumă de adevăr, niște minciuni. Dacă știi carte scrii și pe brațe, și pe genunchi, și pe pervaz”, a adăugat dr. Maria Olaru.

„Adică ce? Să mă plimb și eu cu DNA-ul, cu cătușele?”

Medicul Maria Olaru spune că, în calitate de președinte de comisie, ar fi anulat chiar ea concursul dacă ar fi avut vreo urmă de îndoială în ceea ce privește corectitudinea acestuia. Pe de altă parte, cadrul medical spune că nu ar fi făcut asta pentru că s-ar autoincrimina.

„Dacă aveam cea mai mică brumă de îndoială eu, președintele de comisie, anulam acest concurs. Dacă aș face acest lucru înseamnă că am fost prinsă cu mâța în sac, dar eu vă spun cu toată responsabilitatea, jur pe sănătatea mea că nu s-a încercat absolut nimic, pentru că nimeni nu își pune pielea la saramură în condițiile date. Adică ce? Să mă plimb și eu cu DNA-ul, cu cătușele? Subiectele au fost făcute atunci, dimineață. Toți membrii comisiei ne-am adunat cu două ore înainte de concurs în sală, atunci le-am propus, atunci am făcut baremul. Adică nu le-am făcut de acasă ca să putem da candidatelor”, a adăugat dr. Maria Olaru.

În ceea ce privește faptul că un membru din comisie și o candidată ar fi purtat discuții în timpul examenului pentru a o ajuta, medicul Maria Olaru neagă acest aspect.

„Niște aberații, că s-a stabilit contact vizual între membrii comisiei și candidate. Iisuse Hristoase! Ce să îi transmit prin privire ce să scrie în teză?”, a completat cadrul medical.

Din toate acuzațiile aduse de candidată, Maria Olaru confirmă doar cea care vizează sala în care s-a desfășurat proba scrisă. Medicul recunoaște că nu au fost tocmai cele mai bune condiții, însă acolo au mai fost organizate examene și a obținut cu greu acea sală.

„Cu greu am făcut rost de această sală la Colegiul Medicilor. Na, ce să fac, dar dacă știi subiectele scrii pe genunchi, pe pervaz, oriunde. S-au dat foarte multe concursuri acolo și nu au fost aceste reclamații. Încap acolo 100 de persoane una lângă alta, ele au fost 30, deci n-au stat una lângă alta. Le-am așezat o candidată pentru asistente, una pentru infirmiere deci nu aveau cum să copieze una de la alta”, a mai spus Maria Olaru.

„Dacă tu crezi că poți pătrunde într-o Maternitate cu nota 2 și să îmi îngrijești mie un pacient...”

Candidata a acuzat faptul că subiectele erau aceleași, deși posturile sunt diferite. Despre acest aspect, medicul spune că a fost un subiect comun care face referire la spălatul mâinilor, procedură pe care atât asistenta, cât și infirmiera trebuie să o știe.

„A fost un subiect comun care face referire la spălatul pe mâini. Dacă vă puteți imagina că o asistentă nu știe când trebuie să se spele pe mâini, infirmierele au răspuns mai bine decât candidatele pentru posturile de asistent. Acesta nu este un subiect de contestat. Da, tu ca asistentă trebuie să știi ce face și infirmiera, pentru ca tu ca asistentă să o poți supraveghea. Tu trebuie să știi, să o supraveghezi. Dacă tu nu știi ca asistentă când să o pui pe infirmieră să se spele pe mâini atunci s-a dus toată operația”, a completat medicul Maria Olaru. 

La proba scrisă din cadrul acestui concurs au fost obținute foarte multe note de 1, 2 și 3, foarte puține fiind peste 5. Cea mai mare notă a fost obținută de o candidată pentru funcția de infirmier debutant pentru Secția de Obstetrică Ginecologie II. Nota este de 8,70. (Vezi foto jos)

Despre candidatele care au obținut note sub 5 și au depus contestație, medicul spune că nu ar putea să le primească în spital să îngrijească un bolnav cu o așa notă.

A făcut o teză de 2! Toate asistentele care au contestat aveau note sub 5, deci dacă tu crezi că poți pătrunde într-o Maternitate cu nota 2 și să îmi îngrijești mie un pacient, o mamă, o soră cu nota 2 atunci la această persoană îi trebuie o sapă, nu o seringă (...) Asta a fost calitatea oamenilor, asta s-a prezentat la concurs. (n.r. despre candidatele cu note sub 5)”, spune Maria Olaru.

„Vom fi foarte exigenți”

După aceste acuzații, Maria Olaru spune că membrii comisiei vor fi foarte exigenți pentru a nu se repeta pe viitor și pentru a selecta foarte bine cei mai potriviți oameni.

Nu știu ce vor face la proba practică, pentru că vă dați seama că în condițiile date vom fi foarte exigenți. Mai bine mă lipsesc de asistente de genul acesta dacă nu știu când să se spele”, a adăgat medicul.

Totodată, medicul spune că nu își dorește ca aceste posturi să nu se ocupe, deoarece deficitul de personal este mare, iar personalul care activează în prezent este epuizat.

„Acest scandal ne lipsea să nu se ocupe posturile și să le bicium iar până la epuizare pe cele care sunt acum”, a completat Maria Olaru.

Luni, până la ora 15:00, se afișează rezultatele finale în urma soluționării contestațiilor, urmând ca restul candidatelor cu note peste 5 să susțină proba practică.




 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Piloții au încins motoarele la Cornișa în cadrul evenimentului Demo Drift Show! „Adulții au fost cei mai fricoși, nu prea au avut curaj, dar copiii sunt altfel” (foto, video)

Saturday, 28 September 2024

Asociația „Pro Car Racing” organizează, în acest weekend, cea de-a doua ediție a evenimentului Demo Drift Show. Anul trecut evenimentul a avut loc în parcarea magazinului El...

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

Friday, 27 September 2024

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

Friday, 27 September 2024

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui pl...