Despre ghiozdane grele, cu medicul botoşănean Constantin Tudorache: "Copiii vin şi ne spun că nu pot să respire, să alerge, simt că se sufocă"
SANATATE!

Despre ghiozdane grele, cu medicul botoşănean Constantin Tudorache: "Copiii vin şi ne spun că nu pot să respire, să alerge, simt că se sufocă"

Zilnic vedem elevi de şcoală, de la cei mai mici la cei mai mari, doborâţi sub greutatea ghiozdanelor pe care le poartă în spate. Dacă nu au noroc să fie însoţiţi de părinţi sau transportaţi cu maşina la şcoală şi acasă, elevii se chinuiesc singuri să-şi care genţile şi ghiozdanele, când pe un umăr, când pe celălalt, mai pe-un braţ, mai cum pot şi ei.

Matei este în clasa I, iar ghiozdanul lui cântăreşte, în medie, 5 kilograme, din care mai bine de jumătate de kilogram reprezintă greutatea proprie. Ana este în clasa a VIII-a iar ghiozdanul ei are mai bine de 6 kilograme pentru că, pe lângă caiete şi cărţi, poartă şi patru culegeri la Limba Română şi vreo trei de Matematică.

Ajunşi la şcoală, unii mai au şi ghinionul să stea în bănci incomode, care în loc să le asigure o postură sănătoasă, mai rău le deteriorează coloana. Aventura nu se încheie aici pentru că nici acasă nu sunt supravegheaţi tot timpul, aşa că îşi fac temele şi îşi mai petrec timpul liber la calculator, având tot o postură defectuoasă. Pare un lucru nesemnificativ, însă medicii atrag atenţia că nu este deloc aşa.

Medicul Constantin Tudorache, şeful Secţiei de Medicină Fizică şi Recuperare din cadrul Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani, a vorbit în nenumărate rânduri despre "pericolul ghiozdanului", însă tot întâlneşte cazuri de postură nefuncţională.

Trolerul înlocuieşte cu succes un ghiozdan greu

Ca atare, materialul de faţă are rolul de a atrage atenţia la primele semne care să arate că se întâmplă ceva cu spatele copilului dumneavoastră.

"Primele semnale de alarmă sunt durerile la nivelul umerilor şi a coloanei dorsale, între omoplaţi. De obicei, durerile apar asimetric, mai întâi la un umăr, apoi la celălalt, pentru că de regulă copiii nu aşază greutatea în ghiozdan simetric, pe ambele colţuri. Inevitabil, forţa gravitaţională fiind pe ambii umeri, apar durerile şi tulburările de coloană. Ajung până la scolioze. Scoliozele uşoare sunt relativ uşor de tratat dar când apar scoliozele fixe, cu un grad mare de curbură, atunci lucrurile se complică.
Necesită tratament ortopedic conservator, corset şi o bilanţare ortopedică frecventă. Eu am recomandat elevilor să folosească trolere, nu ghiozdane sau, ideal ar fi, ca manualele de tip compendii să fie lăsate la şcoală, să nu le care copiii în fiecare zi la şcoală pentru că ei sunt mititei, coloana lor este fragilă încă. Să duci 7, 8 kilograme în spate e prea mult, de aceea un troler este recomandat, cel puţin la oraş, pe asfalt, pe trotuar. Că e mai complicat în mediul rural, şi asta e drept. Mulţi dintre copii nu realizează că trebuie făcut un program de gimnastică şi e păcat când vezi la vârste fragede- 7, 8, 9 ani scolioze. Pentru că la vârste mici, scoliozele au, în unele cazuri, o evoluţie nefavorabilă"
, explică medicul Constantin Tudorache.


Şi asta pentru că, dacă o scolioză nu se tratează până la vârsta de 18- 20 de ani, rămân sechele.

Părinţii, responsabili de postura copiilor

Cât despre statul la calculator, medicul specialist în consideră responsabili pe părinţii care nu "raţionalizează porţiile de calculator".

"Mă refer şi la calculatorul extra- şcolar. Şi să ştiţi că este şi o uşoară lipsă de preocupare pentru că de mediatizat, s-a tot mediatizat acest subiect. Am părinţi care ştiu lucrul ăsta, vin, întreabă, tratează, dar parcă mi-aş dori mai mult interes din partea părinţiilor în privinţa posturii copiilor. Şi încă ceva: toţi cei care vin cu depostulări de coloană, depostulări ale trunchiului, sunt copii ai părinţilor care se preocupă. Cel puţin 30% dintre copii au tulburări de statică vertebrală, dar foarte puţini ajung la medici", adaugă medicul specialist.

Dincolo de postură, o coloană lăsată "nesupravegheată" duce şi la tulburări de inspiraţie- respiraţie.

"Mulţi dintre copii vin şi ne spun că nu pot să respire, să alerge, simt că se sufocă, au dispnee la alergat, la urcat. Asta se întâmplă din cauza unei tulburări de statică vertebrală. Toate aceste tulburări, mai ales cifozele, cifo- scoliozele, scoliozele, duc şi la o perturbare a respiraţiei pentru că se modifică excursia costală în timpul respiraţiei. Datorită devierii scoliozei, excursia costală nu se mai face optim şi atunci plămânul nu se mai încarcă cu oxigen corespunzător şi apare această greutate în respiraţie", susţine Constantin Tudorache.

Tratamentul unei scolioze durează şi ani de zile

Cât durează "repararea" unei coloane? Dacă este o scolioză funcţională, în jur de jumătate de an, însă dacă este o scolioză fixă, tratamentul durează ani de zile şi include şi purtarea unui corset.

"E drept că acum corsetele sunt uşor de purtat pentru că sunt din materiale fine. Datorită tehnicii, au ajuns să fie foarte perfecţionate şi cu rezultate deosebite. Însă purtătorii de corset uită un lucru: corsetul menţine ce eu obţin prin gimnastică. Corsetul fără gimnastică nu are niciun rol. Statura coloanei se reface prin gimnastică iar corsetul o menţine", susţine şeful Secţiei de Medicină Fizică şi Recuperare.

Facem şi o paralelă cu poşetele sau genţile foarte grele. "Poşetele se poartă de regulă pe un umăr, dar trebuie alternat- un sfert de oră pe un umăr, încă un sfert de oră pe celălalt umăr, dacă nu există posibilitatea purtătării unui rucsac. Altfel, fără să sesizăm, orice greutate suplimentară depusă pe un umăr asimetric, în funcţie de celălalt, duce la o tulburare a staticii vertebrale", spune medicul specialist.

În concluzie, părinţi, nu uitaţi să mai aruncaţi câte un ochi la poziţia în care copilul dumneavoastră stă la calculator sau la teme şi din când în când mai cântăriţi-i ghiozdanul.

 

Spune-ne opinia ta