"Arsurile la copii sunt diferite de cele ale adulţilor!" Specialiştii botoşăneni despre plăgile de arsură la copii
SANATATE!

"Arsurile la copii sunt diferite de cele ale adulţilor!" Specialiştii botoşăneni despre plăgile de arsură la copii

Ştiaţi că numărul copiilor care au suferit arsuri, cu foc, lichide fierbinţi sau prin electrocutare este mai mare în România decât în ţările central- europene? La prima vedere pare mult, însă cu cât ne gândim mai mult, ne dăm seama că statisticile ar putea avea dreptate.

Câţi copii trăiesc în mediul rural, acolo unde măcar în sezonul rece plita arde, iar pe ea fierb diverse lichide? Foarte mulţi. În cazul micuţilor, aproape trei sferturi dintre accidente se produc prin contactul cu lichide fierbinţi. Lăsatul oalelor cu lichide pe jos, neacoperite şi nesupravegherea copilului sunt cele mai frecvente cauze de producere.



Pe lângă lichide, curentul electric, flăcările şi substanţele chimice sunt alte surse ale arsurilor. Nu a trecut mai mult de două luni de când la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Secţiei de Pediatrie a ajuns un copil de 11 ani cu arsuri pe mai bine de jumătate din corp, după un accident teribil: mama vopsea uşile într-o casă fără electricitate, iar lumânarea pe care o folosea a căzut pe lângă recipientul cu vopsea, copilul arzând ca o torţă.


Medicul Yassin Jaber, şeful Secţiei de Chirurgie Pediatrică- Arşi din Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani a văzut multe astfel de plăgi şi are o experienţă îndelungată în tratarea lor, chiar chirurgicală.

"Încă de la bun început trebuie să facem o diferenţă: arsurile de adulţi sunt diferite de cele ale copiilor. În primul rând, se întâmplă foarte- foarte rar ca părinţii să apeleze la remedii naturiste sau tradiţionale pentru arsuri ci pun mâna pe telefon şi sună la 112, iar eu sunt recunoscător pentru asta! Vine Ambulanţa, aduce copilul cât de repede, aici ştim ce avem de făcut. Că s-a mai întâmplat să avem un copil cu miere pe arsură, nu a fost chiar rău. Ce e arsură de mai puţin de 10% se tratează în ambulatoriul de specialitate, între 10% şi 20% vine la noi. Am avut şi arsuri de 50% pe care le-am grefat treptat şi care s-au recuperat bine", explică medicul specialist.

Cât de repede se vindecă o arsură la copii?

"Depinde de suprafaţă şi de starea copilului, pentru că dacă rămâne o cicatrice urâtă, se mai adaugă o urticarie, aia nu merge bine. Chiar dacă este suprafaţă mică, chiar dacă este tratat la fel ca alţi copii, aşa e organismul. Cicatricea trebuie să fie albă. Dar arsura care este profundă, de gradul II, sau III, aia automat trebuie pregătită de grefă, nu mai stai să aştepţi. Însă ceilalţi, la care rana merge bine, se vindecă fără grefă. Important este să fie echilibrat hemodinamic, electrolitic, fără anemie. În general copiii care vin de la ţară sunt mai sănătoşi decât cei de la oraş. Grefa se prelevează de pe suprafaţa pielii copilului, dar nu grefăm mai mult de 20%. Adică avem o plagă de 12-15%, îngrijim un pic rana, începe să se strângă, dacă ajunge la 10% suprafaţă, trebuie grefă, atunci luăm din coapsă, din posterior, piele subţire, aplicăm acolo şi peste o săptămână este vindecat. Dar să nu fie mai mult pentru că e mult mai greu de îngrijit copilul şi atunci îl trimitem la Centrul de Arşi de la Bucureşti", explică medicul Yassin Jaber.

Joi, în Secţia de Chirurgie, o micuţă de 7 ani era internată alături de mama ei, după ce, aflată în vizită la o prietenă de aceeaşi vârstă, s-a opărit cu apă.

"Ne jucam pe cuptor cu plastilină şi am dat cu mâna peste o oală cu apă. Am fugit repede acasă şi am ajuns aici", povestea fetiţa, a cărei plagă se întinde de deasupra cotului drept până spre palmă. Medicul Jaber este mulţumit de evoluţia plăgii.

În concluzie, arsurile la copii sunt diferite de cele ale adulţilor, în primul rând datorită lipsei afecţiunilor cronice, carateristice bătrânilor şi nu numai.

"Sunt şocogene, doar accidental se pot combina în sensul că pacientul mic poate face pneumonie sau anemie, dar e foarte bine ca în cazul unei plăgi să fie adus direct la medicul specialist, fără nicio intervenţie", spune medicul Yassin Jaber.

Specialiştii au câteva sfaturi simple şi eficiente pentru prevenirea arsurilor la copii:
-Pe cât posibil, supravegheaţi copiii mici tot timpul.
-Nu ţineţi niciodată copilul în braţe în timp ce preparaţi sau serviţi mâncare fierbinte ori în timp ce beţi o băutură fierbinte.
-Atunci când spălaţi copilul, verificaţi temperatura apei înainte de a-l pune în cadă sau în duş.
-Niciodată nu adăugaţi apă fierbinte cât timp cât copilul este în cadă.
-În cazul în care s-a produs o arsură, întâi îndepărtaţi copilul de sursa arsurii.
-Scoateţi-i toate hainele, scutecele care au intrat în contact cu obiectul care a produs arsura.
-Răcoriţi zona arsă cu apă rece şi acoperiţi-o cu ceva uscat şi curat.
-Nu aplicaţi creme sau unguente!
-Sunaţi cât mai repede la 112, dat fiind că pentru serviciile de ambulanţă, arsurile la copii reprezintă o prioritate.
-Şi în caz de arsură chimică, este esenţial să se scoată toate hainele de pe copil, iar zona lezată să fie spălată abundent cu apă de la robinet, la temperatura camerei, timp de 30 de minute.

 

Spune-ne opinia ta