În majoritatea cazurilor, tensiunea arterială este măsurată doar la un singur braț. O greșeală, susțin experții.
Oamenii de ştiinţă britanici de la Facultatea de Medicină şi Stomatologie din cadrul Universităţii Exeter au descoperit că o diferenţă a valorilor tensiunii sistolice (mari) între cele două braţe de peste 15 mm coloană de mercur este un simptom al unei afecţiuni grave. Mai exact, medicii britanici susţin că această diferenţă indică faptul că vasele sangvine care irigă membrele sunt întărite şi, probabil, îngustate, astfel că sângele nu mai circulă corespunzător, conform doctorulzilei.ro.
Rezultatul cercetării, care a constat în analizarea a 28 de studii anterioare, a arătat că diferenţa de 15 mm coloană de mercur a tensiunii măsurate la ambele braţe este echivalentă cu un risc de 2,5 ori mai mare de a suferi de boală vasculară periferică. Aceasta este o afecţiune care apare din cauza îngustării şi întăririi vaselor de sânge periferice, în special în cazul celor care „hrănesc” picioarele.
De asemenea, riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) creşte de 1,5 ori în cazul acestor persoane comparativ cu cele care obţin aceleaşi valori ale tensiunii la ambele braţe. De aceea, medicii recomandă ca, periodic, să ne măsurăm tensiunea arterială la ambele braţe.
Este important de ştiut că, în general, atunci când rezultatul diferă de la un braţ la celălalt, valoarea cea mai mare este cea „reală”. Tensiunea normală este considerată 140 mm coloană de mercur (cea sistolică) şi 90 mm coloană de mercur (cea diastolică).
”Tensiunea se ia și la mâna dreaptă și la mâna stângă pentru a vedea dacă nu este o diferență de tensiune între cele două mâini. O deviație de 10-12 mm este una normală. Dacă este mai mare înseamnă s-ar putea să fie o îngustare, un obstacol care blochează vasul de sânge”, este de părere și Acad. Prof. Dr. Constantin Popa, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale Române de Stroke şi membru al Academiei Române.