Creștere alarmantă a numărului de decese în secțiile „Mavromati”, morga nu face față. Măsuri luate de conducere

Creștere alarmantă a numărului de decese în secțiile „Mavromati”, morga nu face față. Măsuri luate de conducere

Numărul deceselor înregistrate pe secțiile Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Botoșani a crescut alarmant luna aceasta, arată datele centralizate de conducerea unității sanitare. Weekend-ul trecut, morga a funcționat peste capacitate, unii defuncți fiind depuși chiar și pe prelate, pe jos. Situația a fost un incident, iar cauzele nu țin de management, spune coordonatorul „Mavromati”, Doina Caba.

Conform statisticilor, în luna noiembrie a acestui an, au decedat 165 de persoane, ceea ce înseamnă o medie de 6/zi. În luna decembrie, s-au înregistrat, până la această dată, 180 de decese, adică în medie 9/zi. Spitalul Județean deține în sediul din strada Marchian nouă locuri în camera frigorifică, iar la Secția Obstetrică - Ginecologie deține trei locuri în camera mortuară.

Luni dimineață, nu mai puțin de 32 de defuncți erau înghesuiți în morga din sediul central al unității sanitare.

„În mod excepțional, numărul de decese depășește capacitatea de stocare la nivelul Serviciului de prosectură, urmare a unor factori care nu țin de managementul decedaților. Familiile întârzie peste 48 ore la ridicarea decedaților, numărul crescut de decese de la Serviciul de Medicină Legală conduce la o creștere necontrolabilă, mai sunt familii care sunt în izolare și nu pot ridica decedații COVID. Programul de lucru la Serviciul de prosectura este de luni până vineri între 7 -14 cu suplimentarea în zilele de sâmbătă în funcție de solicitări. Ca urmare, există posibilitatea creșterii sporadice peste 12 decedați în 24 ore, situație care nu este o regulă, ci un incident”, a declarat Doina Caba, managerul SJU „Mavromati”.

Conducerea Spitalului a adoptat, totuși, o măsură în acest sens. Medicul anatomopatolog va fi solicitat și în zilele de sâmbătă, pentru asigurarea continuității activității în serviciul de prosectură.

 

Spune-ne opinia ta