Noi probleme la Infecțioase. Pacienți puși în pericol de frica față de coronavirus

Noi probleme la Infecțioase. Pacienți puși în pericol de frica față de coronavirus

Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Mavromati” din Botoșani se confruntă cu o problemă gravă. Rețeaua electrică este subdimensionată, astfel că nu face față consumului când sunt conectate mai multe aparate de oxigen. Deși a alocat bani pentru îmbunătățiri, conducerea unității s-a lovit de refuzuri din partea mai multor firme în vederea colaborării, fiind invocat riscul de contaminare cu virusul Covid-19.

Secția tratează exclusiv bolnavii de coronavirus și a primit mai multe concentratoare de oxigen, vitale pentru ca viețile acestora să nu fie puse în pericol. Însă instalația electrică este una veche, nefiind proiectată pentru un consum masiv.

„Rețeaua electrică este subdimensionată și nu face față consumului când sunt în priză mai multe concentratoare de oxigen, mai ales la etajul II, unde nu există nici o sursă fixă de oxigen. Am prezentat situația conducerii spitalului și doamna Manager este dispusă să aloce suma necesară rezolvării problemei, dar nu găsește nici o firmă dispusă să efectueze modificări la instalația electrică sub pretextul riscului de infectare. Noi oferim echipament de protecție complet pentru persoanele dispuse să lucreze în spațiile respective”, a spus medicul Valentina Morcov, medicul șef al Secției de Infecțioase.

Între timp, conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) a asigurat că s-a găsit, totuși, un colaborator în mediul de afaceri din domeniu, după multe eforturi și negocieri purtate de SJU.

„Cei de la Spitalul Județean au discutat, într-adevăr, probabil oamenilor le este frică. Reprezentanții firmelor sunt deschiși să ajute, dar trebuie să aibă de partea lor și angajații. S-a găsit până la urmă, s-a explicat că nu există niciun risc de infectare în spital, fiind luate toate măsurile, acordându-se toate echipamentele necesare”, a spus medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul DSP.

Este o chestie de durată, se poate face numai pe anumite secțiuni, nu poți să închizi spitalul. E o operațiune de durată pe care trebuie să o facem etapizat. Singura problemă a fost și este în continuare firma care își asumă riscul de a trimite oamenii într-un spital care este COVID”, a completat prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, instalația este din aluminiu, fiind necesară refacerea din cupru și extinderea.

 

Spune-ne opinia ta