Copii fără medic de familie, fără certificate de naştere, fără domiciliu stabil: cu toţii trebuie să fie vaccinaţi împotriva rujeolei!

De la 80% acoperire vaccinală, judeţul Botoşani trebuie să ajungă la 95%, iar pentru asta toţi factorii implicaţi, de la medici de familie la mediatori sanitari, asistenţi comunitari la Direcţia de Sănătate Publică, s-au activat pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi.

Copii fără medic de familie, fără certificate de naştere, fără domiciliu stabil: cu toţii trebuie să fie vaccinaţi împotriva rujeolei!

Problemele în teritoriu, reclamate de asistenţii comunitari şi de mediatori, sunt multe şi variază de la copii fără certificate de naştere, copii despre care nici părinţii nu mai ştiu când sunt născuţi, copii din comunităţi migratoare, copii care nu sunt înregistraţi la medici de familie din judeţ sau copii ai căror părinţi au refuzat vaccinarea. Toţi aceştia trebuie recenzaţi şi recuperaţi.

Medicul epidemiolog Laura Acatrinei, până marţi director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, le-a explicat, într-o întâlnire desfăşurată la Instituţia Prefectului, asistenţilor şi mediatorilor faptul că o campanie antivaccin s-a perpetuat în media ani de zile, dar fără justificări.

"Nu trebuie să negăm că în ultimii ani a fost o întreagă campanie antivaccinare, că această campanie dusă în media nu a avut în spate justificări sau dovezi, dar că ea s-a perpetuat şi unii chiar au ales să nu-şi vaccineze copiii. Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca peste 95% dintre copii să fie vaccinaţi împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. De ce 95%? Pentru că un procent de 3-4 % au contraindicaţie la vaccinare. Aceşti copii, care sunt şi ei copiii noştri, trebuie protejaţi prin vaccinarea celorlalţi care nu au nicio contraindicaţie. În esenţă, mesajul este să fim mai puţin egoişti şi să lucrăm în echipă. Nu putem spune că vaccinul care ajunge în România nu este de calitate, acelaşi vaccin este folosit în toată Europa şi este avizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente", a explicat medicul Laura Acatrinei.

Şeful Compartimentului de Epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Irina Alecu, a pus problema copiilor care sunt înscrişi la mai mulţi medici de familie sau deloc.

"Medicii de familie au tabele cu numele copiilor şi CNP. Activitatea voastră trebuie să fie pe două direcţii: o dată, în teritoriu veţi identifica copiii şi la care medic de familie sunt înscrişi iar pe cealaltă parte, luaţi de la medicul de familie pe teritoriul căruia activaţi listele cu copiii pe care ei le au sau despre care nu au informaţii complete. O altă problemă: copii care nu sunt înregistraţi în actele din teritoriu- aceasta este una din principalele probleme ale epidemiei de rujeolă. Copiii sunt născuţi în alte judeţe, în alte ţări. Problema este faptul că aceşti copii nu sunt în evidenţele nimănui, ei au certificat de naştere, născuţi în alte judeţe dar care trăiesc în comunităţile dumneavoastră. Trebuie să unim informaţiile din teritoriu cu evidenţele medicilor de familie. Insistăm pe colaborare între medicii de familie, asistenţi comunitari şi mediatori sanitari, este obligatorie", a spus medicul Irina Alecu.

În campanie vor fi identificaţi şi copiii de peste 9 ani, care sunt plecaţi cu părinţii în străinătate şi asupra cărora planează suspiciunea lipsei unei doze de vaccin sau a ambelor, aceştia urmând să fie recuperaţi.

"O altă problemă: avem copii care vin în vacanţe la bunici. Atenţie mare la cei care vin din zonele cu o incidenţă foarte mare a rujeolei pentru că noi aşa am avut rujeolă- prin vizite. Cei care sunt veniţi din străinătate în vacanţe sunt copii care pot fi foarte uşor recuperaţi cu o doză- două. În străinătate, evidenţa vaccinului este mult mai strictă şi mai riguroasă, noi zilnic vedem carnete ale copiilor veniţi din străinătate. Noi am fost uşor mai relaxaţi dar e timpul să devenim mai stricţi. Întrebaţi dacă au carnetele de vaccinare, dacă nu le au luaţi legătura cu medicul de familie, poate îi avem noi în baza de date. Se poate face vaccinare la orice medic de familie din România doar în baza datei de naştere. Pe cei care nu au certificate de naştere îi veţi identifica, insistăm mai ales pe aceste grupe. Nu există medic de familie care să refuze vaccinarea. Municipiile sunt cu copii mai mulţi şi cu astfel de probleme dar reţineţi: nu există copil care să fie refuzat la vaccinare. Certificatele de naştere se vor face ulterior, indiferent de locul unde s-a născut. Undeva există un certificat constatator al naşterii, sunt cazuri de certificate emise de ambasade. Noi am văzut până acum orice formă de constatare a naşterii. Faptul că un copil nu are certificat de naştere este ultima problemă din lista de rezolvat acum", a susţinut epidemiologul şef al judeţului.

La nivel naţional, numărul cazurilor de rujeolă a depăşit 8.300 şi au fost înregistrate 32 de decese, astfel: opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, 7 în judeţul Dolj, trei în Caraş-Severin şi câte un caz în Bucureşti şi în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi şi, Mureş.

 

Spune-ne opinia ta