Uneori, excesele alimentare au urmări extrem de grave, care pot pune în pericol viața unui persoane cu diabet. Asta i s-a întâmplat unei paciente, care a ajuns la spital în stare gravă, din cauza hiperglicemiei.
„Mama a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2 și a ajuns la spital cu o glicemie de 413. Medicul i-a propus o schemă de tratament destul de strictă, dar nu imposibil de urmat: medicamente destinate diabeticilor, regim alimentar personalizat și program zilnic de mers pe jos 5 km. Iar tratamentul a dat roade repede! Mama a reușit să slăbească 11 kg în 4 luni și rezultatelor analizelor au ieșit foarte bine. Domnul doctor a motivat-o, spunându-i că poate scăpa de diabet dacă o să urmeze în continuare, pas cu pas și cu mare seriozitate, ceea ce i-a prescris”, povestește fiica pacientei.
Ca să nu ajungi într-o asemenea situație și să previi creșterea glicemiei, mai ales dacă suferi de diabet, tot ce trebuie să faci e să respecți câteva reguli simple privind alimentația de Sărbători. Pentru preparatele de Crăciun, folosește multe legume, de preferință gătite la abur, nu prăjite, și ai grijă la zaharurile adăugate în produsele festive. De asemenea, nu uita de zahărul „ascuns” în sosul de merișor sau de mentă și ai grijă și la mărimea porțiilor.
La desert, alege un singur produs, preferabil unul mai ușor, spre exemplu preparat cu iaurt, nu cu smântână grasă. Încearcă să nu mănânci mai mult de 70 g de carne pe zi (incluzând șunca, mezelurile și pateurile cu carne). Nu consuma niciodată alcool pe stomacul gol, mai ales băuturi tari, pentru că acest obicei crește riscul de hiperglicemie.
De asemenea, trebuie să fii atent și la bolile asociate diabetului – obezitate, hipertensiune arterială – și nu uita că includerea legumelor la fiecare masă și reducerea consumului de sare te vor ajuta să previi creșterea tensiunii arteriale și a colesterolului în timpul sărbătorilor. Poți să te bucuri de tot ce mănânci, dar să o faci cu măsură, întrucât cumpătarea rămâne regula de aur a unei alimentații echilibrate, potrivit stiripesurse.ro.
Nutriția echilibrată este esențială pentru persoanele care suferă de diabet, de aceea pacienții vor primi sfaturi pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă personalizată în funcție de nevoile fiecăruia, dar și recomandări privind exercițiile fizice necesare pentru menținerea unei greutăți corporale normale.