La Iași, de exemplu, în anul precedent s-au efectuat 52 de transplanturi renale, în timp ce anul acesta numărul a scăzut la doar 34. Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași explică această scădere prin diminuarea numărului de donatori cadaverici.
Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, explică principala cauză a scăderii numărului de transplanturi renale prin reducerea numărului de donatori cadaverici. Aceasta are mai multe explicații. În primul rând, nivelul de implicare și motivație al spitalelor județene joacă un rol esențial. Identificarea potențialilor donatori, direcționarea acestora către Centrul de Transplant și desfășurarea procedurilor de recoltare sunt pași care necesită o implicare activă, iar în Moldova aceste activități sunt mai puțin eficiente comparativ cu alte regiuni. Un al doilea factor, mai sensibil, menționat de medic, este influența bisericii, care, din păcate, contribuie la reticența față de donarea de organe.
„Inclusiv săptămâna aceasta am avut un potențial donator cu o compatibilitate excelentă, care putea ajuta cinci-șase pacienți, aproape toți candidați ideali. Totuși, după ce soția donatorului a discutat cu duhovnicul, a renunțat să-și mai dea acordul pentru donare”, a declarat medicul, potrivit Ziarul de Iași.