Medic botoșănean, semnal de alarmă către părinți: Complicațiile care "pot lăsa sechele până la pierderea vederii”

Complicațiile foarte grave sunt semnalate de dureri oculare, paralizia nervilor cranieni, deficit neurological focal.

Medic botoșănean, semnal de alarmă către părinți: Complicațiile care "pot lăsa sechele până la pierderea vederii”

   Foto: Adevărul

Sinuzita este o afecțiune ce presupune inflamația sinusurilor nazale, în urma unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj în aceea zonă. Sinusurile au mai multe roluri, de la amplificarea vocii, protecția căilor aeriene și până la umidificarea aerului respirat sau protecția ochilor. Când se inflamează, mai ales cele paranazale, situate în jurul ochilor și nasului, devine o problemă serioasă. Dau dureri de cap, se înfundă nasul și respirăm greu, apare oboseala, alterarea gustului și mirosului, dar și presiune și durere la nivelul urechilor. În momentul în care sinusurile se blochează și se infectează apare și secreția purulentă, febra și este nevoie neapărat de tratament de specialitate, de obicei cu antibiotice. La copii, sinuzita se manifestă mai zgomotos și este mult mai periculoasă decât la adult, putând duce la complicații extrem de grave.

Sinuzita la copii, diferită de cea la adult

Sinuzita la copil se manifestă diferit tocmai din cauza dezvoltării incomplete a sinusurilor. Sinusurile maxilare și etmoidale sunt prezente de la naștere, dar celelalte două tipuri de sinusuri, frontale și sfenoidale apar între 7 și 14 ani. Tocmai de aceea, copilul până la vârsta de 7 ani este mai sensibil în zona sinusurilor și este afectat mai rapid și cu simptome mai puternice. Mai ales că aceste sinuzite apar de cele mai multe ori ca o complicație secundară a unei infecții virale sau a unei alergii puternice. În momentul în care inflamația și excesul de mucus blochează sinusurile încep problemele serioase.

Dacă sinusurile se suprainfectează și este bacteriană este nevoie de tratament cu antibiotice iar în cazurile mai grave se intervine chirurgical. Cel mai vulnerabil, la sinuzită, este copilul în primii ani de viață. Virușii, alergiile și bacteriile atacă zona sinusurilor. Sinuzita la copil poate fi acută, adică durează mai puțin de 10 zile, și se observă semne clare de vindecare, sau cronică, atunci când inflamația durează mai mult de trei luni și nu prezintă semne de îmbunătățire. Simptomele sinuzitei la copii sunt următoarele: o răceală care durează mai mult de 10 zile, febră, secreții nazale de culoare galbenă sau verzuie pentru trei zile consecutiv, respirație urât mirositoare, scurgeri post-nazale, greață, durere de cap (la copii mai mari de șase ani), oboseală sau inflamație în jurul ochilor.

Sechele foarte grave la copii

Medicul ORL Codrin Grozavu, de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati" Botoșani, spune că sinuzitele sunt o problemă foarte serioasă la copii. Mai ales că sunt multe cazuri în care complicațiile suferite duc la necesitate internării. „Sinuzitele sunt o problemă mare la copii mai ales că de foarte multe ori, și acum avem un caz internat, se complică cu fenomene inflamatorii la nivelul orbitei și la nivelul ochiului care pot fi foarte, foarte grave și trebuie să le tratăm ca atare”, spune medicul Codrin Grozavu. Cu alte cuvinte este posibil ca infecția de la sinusuri, mai ales la copiii mici, să atace ochiul. Și asta fiindcă sinusul etmoidian este separat de orbită doar prin lamina papirecia, adică un strat subțire de os.

Tocmai de aceea, sinuzitele ingnorate sau tratate necorespunzător, inclusiv doar cu leacuri băbești, fără un consult de specialitate, mai ales la copilul mic, pot lăsa sechele devastatoare. "Pot lăsa sechele până la pierderea vederii, a ochiului, dacă nu se acționează în timp util și nu facem ce trebuie făcut repede”, adaugă Codrin Grozavu. În cazuri foarte rare, sinuzita poate cauza o infecție la nivelul creierului. Mai precis, infecția sinusală se poate răspândi la membranele și fluidele din jurul creierului și a coloanei vertebrale. Complicațiile foarte grave sunt semnalate de dureri oculare, paralizia nervilor cranieni, deficit neurological focal.

Suflatul nasului, cea mai bună prevenție

Totodată, medicul botoșănean spune că cea mai bună metodă de prevenție este curățarea regulată a nasului, la copil, tocmai pentru a evita blocajele, pentru eliminarea microorganismelor. „Foarte important în afecțiunile ce țin de sfera ORL este să se desfunde nasul foarte bine la copil. Această manevră, de obicei, păzește copilul de apariția unor afecțiuni în sfera ORL”, precizează Codrin Grozavu. 

Sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Experimentul unui șofer i-a uluit pe angajații de la RAR: Cum faci mașină electrică din Dacia 1300!

Wednesday, 25 December 2024

A transforma o Dacia 1300 într-o mașină electrică nu este doar o idee extravagantă dacă ești pasionat de autoturisme. Acest experiment a fost pus în practică de către un româ...

Țările în care armata redevine obligatorie. Vârsta de la care bărbații vor fi recrutați pentru stagiul militar!

Wednesday, 25 December 2024

Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi, 24 decembrie, că va demara în ianuarie anul viitor procesul de reintroducere a serviciului militar obligator...

Chișinăul confirmă: O rachetă rusească a survolat ilegal spațiul aerian și a ajuns în România. Maia Sandu: ”Kremlinul alege distrugerea!”

Wednesday, 25 December 2024

Autoritățile de la Chișinău anunță că o rachetă rusească a survolat ilegal spațiul aerian în această dimineață, cazul fiind înregistrat în contextul în care Moscov...