Chiar dacă, de cele mai multe ori, ginecomastia nu reprezintă un risc, sunt și cazuri în care se impune intervenţia chirurgicală în scop profilactic.
Semne de îngrijorare
”Am 14 ani și sunt băiat. De vreo doi ani am un fel de piatră la sânul stâng. Am avut și la dreptul, dar mi-a trecut. Mă doare când apăs. Câteodată mă ustură și mă arde sfârcul. Mi-e frică să nu am cancer. Mama spune că așa pățesc toți băieții, dar eu nu știu ce să cred”.
”Am 15 ani și de câteva zile am observat o umflătura la sânul stâng. E tare când apăs și zic eu că e o formă rotundă. Mă înțeapă câteodată, dar nu știu ce poate să fie”.
Simptomele descrise de băieți sunt cât se poate de reale. Este vorba, în principal de vârsta adolescenței, cea care se caracterizează, mai ales, prin apariția unui dezechilibru între hormonii estrogeni – care sunt în exces - și testosteron – care este scazut. Acest dezechilibru, care apare în mod fiziologic episodic, poate să fie produs de medicamente sau poate să apară în anumite boli.
Potrivit specialiștilor, este vorba despre ginecomastie care, atunci când este fiziologică, poate să apară: (1) la nou-născut - datorită estrogenului matern, (2) la pubertate - la ca 50% din băieți sau (3) după vârsta de 60 ani, când scade nivelul testosteronului prin involuție testiculară și crește nivelul estrogenului. Însă, mai atrag atenția specialiștii, un semnal de alarmă vine atunci când vorbim despre alimentația încărcată de hormoni, care afectează echilibrul organismului.
În cazul adolescenților, ginecomastia poate afecta un sân sau ambii și, de cele mai multe ori, dispare după aproximativ trei ani, însă poate persista chiar și mai mult.
Adolecenții trebuie să știe, de la început, că nu este vorba despre un nodul sau un chist. De asemenea, că nu este vorba despre o boală.
Însă, dacă ginecomastia persistă peste 18 ani, se ia în calcul intervenția chirurgicală.
”Se face o mică incizie în spatele areolei mamare, se scoate glanda mamară, nu rămâne semn, nu se cunoaşte şi nu va exista nicio problemă. Se scoate pentru ca ulterior să nu devină un ţesut cancerigen, pentru că poate deveni un punct de plecare pentru cancer. Practic, este profilaxie", transmit medicii botoșăneni.
Apariția ginecomastiei nu este, însă, lipsită de griji. Adolescentul trebuie să fie mult mai atent, mai ales la lovituri, pentru a evita orice complicații. Apoi, spun medicii, nu se doarme pe burtă, iar baretele de la ghiozdan nu trebuie să ajungă pe sâni. ”Orice lovitură, frecare, atingere este dureroasă. Mai sunt băieţi care merg la sală pentru a li se dezvolta pectoralii, dar de fapt le cresc sânii. Este de fapt un traumatism repetat", explică dr. Daniela Răileanu.