Ce faci când băiatul tău de 14 ani te anunță: ”Mi-a apărut o piatră la sân. Mi-e frică să nu fie cancer!”

În primul rând, nu te panica! Primul pas este să te informezi, apoi să te adresezi unui medic specialist. Pentru a face acest lucru, este necesar ca relația cu adolescentul tău să fie una bazată pe comunicare și încredere, inclusiv pe teme de sănătate.

Ce faci când băiatul tău de 14 ani te anunță: ”Mi-a apărut o piatră la sân. Mi-e frică să nu fie cancer!”

   Sursa: G4Media

Chiar dacă, de cele mai multe ori, ginecomastia nu reprezintă un risc, sunt și cazuri în care se impune intervenţia chirurgicală în scop profilactic.

Semne de îngrijorare

”Am 14 ani și sunt băiat. De vreo doi ani am un fel de piatră la sânul stâng. Am avut și la dreptul, dar mi-a trecut. Mă doare când apăs. Câteodată mă ustură și mă arde sfârcul. Mi-e frică să nu am cancer. Mama spune că așa pățesc toți băieții, dar eu nu știu ce să cred”.

”Am 15 ani și de câteva zile am observat o umflătura la sânul stâng. E tare când apăs și zic eu că e o formă rotundă. Mă înțeapă câteodată, dar nu știu ce poate să fie”.

Simptomele descrise de băieți sunt cât se poate de reale. Este vorba, în principal de vârsta adolescenței, cea care se caracterizează, mai ales, prin apariția unui dezechilibru între hormonii estrogeni – care sunt în exces - și testosteron – care este scazut. Acest dezechilibru, care apare în mod fiziologic episodic, poate să fie produs de medicamente sau poate să apară în anumite boli.



Potrivit specialiștilor, este vorba despre ginecomastie care, atunci când este fiziologică, poate să apară: (1) la nou-născut - datorită estrogenului matern, (2) la pubertate - la ca 50% din băieți sau (3) după vârsta de 60 ani, când scade nivelul testosteronului prin involuție testiculară și crește nivelul estrogenului. Însă, mai atrag atenția specialiștii, un semnal de alarmă vine atunci când vorbim despre alimentația încărcată de hormoni, care afectează echilibrul organismului.

În cazul adolescenților, ginecomastia poate afecta un sân sau ambii și, de cele mai multe ori, dispare după aproximativ trei ani, însă poate persista chiar și mai mult.

Adolecenții trebuie să știe, de la început, că nu este vorba despre un nodul sau un chist. De asemenea, că nu este vorba despre o boală.

Însă, dacă ginecomastia persistă peste 18 ani, se ia în calcul intervenția chirurgicală.

”Se face o mică incizie în spatele areolei mamare, se scoate glanda mamară, nu rămâne semn, nu se cunoaşte şi nu va exista nicio problemă. Se scoate pentru ca ulterior să nu devină un ţesut cancerigen, pentru că poate deveni un punct de plecare pentru cancer. Practic, este profilaxie", transmit medicii botoșăneni.

Apariția ginecomastiei nu este, însă, lipsită de griji. Adolescentul trebuie să fie mult mai atent, mai ales la lovituri, pentru a evita orice complicații. Apoi, spun medicii, nu se doarme pe burtă, iar baretele de la ghiozdan nu trebuie să ajungă pe sâni. ”Orice lovitură, frecare, atingere este dureroasă. Mai sunt băieţi care merg la sală pentru a li se dezvolta pectoralii, dar de fapt le cresc sânii. Este de fapt un traumatism repetat", explică dr. Daniela Răileanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie, noaptea trecută, la Suceava: Accident cumplit, doi tineri au murit pe loc! (Foto)

astăzi, 08:44
502

Tragedia s-a produs noaptea trecută. Doi bărbați au murit după ce au intrat cu un motoscuter într-un podeț într-un sat din județul Suceava.Potrivit ISU Suceava, echipajele au int...

Lovitură grea pentru FC Botoșani: Ce pedeapsă a primit Andone după meciul cu Dinamo!

astăzi, 08:34
235

Antrenorul FC Botoșani a primit două etape de suspendare după scandalul din meciul cu Dinamo.Antrenorul Bogdan Andone a fost nemulțumit de arbitrajul lui George Găman și a cedat nervos &icir...

A trecut la cele veșnice maica cea ”rugătoare și foarte râvnitoare” (Foto)

astăzi, 08:11
194

S-a stins Maica Epraxia, originară din Dorohoi, ”cea tare în credință și cu multă nădejde în Hristos Domnul”.Avea 83 de ani. A avut o viață frumoasă și înc...