"Sunt băiat şi mi-a ieşit piatră la sân. Trebuie să merg la doctor?" Ce spun medicii botoşăneni!
SANATATE!

"Sunt băiat şi mi-a ieşit piatră la sân. Trebuie să merg la doctor?" Ce spun medicii botoşăneni!
"Am depistat la sânul drept o umflătură, iar la câteva zile am simţit ceva tare acolo, ca un nodul. Am 17 ani împliniţi...". Modernitatea s-a prăbuşit peste noi şi ne poartă într-un vârtej al schimbărilor pe care cu greu le putem descurca. Pubertatea adolescenţilor de astăzi nu pare să semene cu cea pe care am experimentat-o noi, adulţii de azi, iar informaţiile pe care le găsim şi care ar trebui să ne ofere răspunsuri la problemele lor nu sunt întotdeauna suficiente.

Pe unele forumuri cu specific medical apar multe nelămuriri ale puberilor şi adolescenţilor în privinţa ginecomastiei.

"Acum aproximativ 3 saptamani, am depistat la sânul drept o umflătură, iar la câteva zile am simţit ceva tare acolo, ca un nodul. Am citit pe internet că ar fi vorba de ginecomastie. La început acel nodul era destul de mare, acum are 6-7 mm. Precizez că am 17 ani împliniţi. Sânul drept este umflat exact ca la bărbaţii cu ginecomastie. Ce sfat îmi daţi ?" (Lucian)

"Sunt băiat şi mi-a ieşit piatră la sân, cum iese la toţi băieţii. Arată naşpa acum, a crescut cam mult şi mi-e ruşine să mă mai dezbrac în public. Am 17 ani, se mai poate face mai târziu sau cum trebuie să merg la doctor?" (Marian)

Cele două postări ale acestor adolescenţi pe un forum medical au atras alte zeci de postări cu aceeaşi temă, autorii fiind adolescenţi cu vârste între 11 şi 17 ani.

Medicul endocrinolog Daniela Răileanu, de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani, spune că ginecomastia reprezintă practic dezvoltarea glandei mamare. Această schimbare poate să fie fiziologică, adică normală, în trei etape ale vieţii.



De exemplu, la scurt timp după naştere, din cauza hormonilor mamei, poate fi stimulată creşterea sânului atât la fetiţe cât şi la băieţi. De regulă durează câteva săptămâni şi dispare spontan, fără să aibă nevoie de tratament. O altă etapă, dar nu în ordine cronologică, se găseşte la bărbaţii mai în vârstă, de peste 60 de ani. Cauzele sunt scăderea testosteronului odată cu înaintarea în vârstă, corelată cu o creştere a procentului de ţesut gras, dar şi medicamentele destinate tratării altor afecţiuni.

Cea de-a treia etapă, subiectul materialului de faţă, se întâlneşte la pubertate, atunci când jumătate dintre băieţi prezintă ginecomastia. Ea poate afecta un singur sân sau ambii, poate fi simetrică sau asimetrică. În general dispare după aproximativ trei ani de la apariţie, dar în unele cazuri poate persista şi după 20 de ani.

"Nu este un nodul sau chist, ci este creşterea glandei mamare. Este foarte dureroasă în perioada pubertară pentru că atunci cresc sânii. De ce? În toate perioadele acestea există un dezechilibru între hormoni, între testosteroni şi estrogeni pentru că şi bărbaţii au producţie de estrogeni, aşa cum femeile au producţie de testosteron. Suprarenalele produc şi testosteron şi estrogen şi atunci se rupe acest echilibru: bărbaţii sau băieţii au glande mamare iar estrogenii se fixează pe glandele mamare şi asta duce la creşterea glandelor mamare. Nu e o boală, ci trece de la sine. Durata variază, la unii mai repede, de la o lună- trei la un an- doi ani. În condiţiile în care alimentaţia de magazin este încărcată cu hormoni, echilibrul acesta se rupe iar estrogenii cresc, numai atunci o tratăm. Dacă persistă peste 18 ani, atunci trebuie operat. Se face o mică incizie în spatele areolei mamare, se scoate glanda mamară, nu rămâne semn, nu se cunoaşte şi nu va exista nicio problema. Se scoate pentru ca ulterior să nu devină un ţesut cancerigen, pentru că poate deveni un punct de plecare pentru cancer. Practic, este profilaxie", explică medicul specialist.

Ce trebuie să facă adolescenţii cu ginecomastie?

"În primul rând, trebuie evitată orice lovitură, orice traumatism. Nu se doarme pe burtă, baretele de la ghiozdan nu trebuie să ajungă pe sâni, pentru că orice lovitură, frecare, atingere este dureroasă. Mai sunt băieţi care merg la sală pentru a li se dezvolta pectoralii, dar de fapt le cresc sânii. Este de fapt un traumatism repetat", susţine Daniela Răileanu.

Cum vârstele celor care şi-au exprimat temerile pe forumuri variază între 11 şi 17 ani, medicul Daniela Răileanu spune că aceştia sunt cei mai expuşi.

"Începând cu vârsta de 9 ani, băieţii se pregătesc de perioada de pubertate, astfel că la 11 ani sunt în deplina manifestare a acesteia. Este important să spunem însă că trece odată cu timpul", spune medicul.

Dacă băieţii au de-a face cu ginecomastia, fetele aflate la pubertate dezvoltă chisturi pe ovare.

"Unele sunt fără simptome. Dar în primul rând apare durerea, burtica este umflată, apar dereglările de ciclu, de tranzit intestinal- ba e constipaţie, ba e diaree. La fete, pubertatea începe din ce în ce mai devreme şi tot din cauza alimentaţiei, iar toate dereglările sunt mai frevente decât erau înainte. Vorbim de pubertate precoce, sunt 8 ani la fetiţe şi sub 9 ani la băieţi. Ce este peste 8 şi 9 ani, intrăm în perioada normală de pubertate. Avem de exemplu fetiţe în clasa a patra cu menstruaţie, dar avem şi fete de clasa a VIII-a care nu o au încă", spune medicul Daniela Răileanu.

Ce trebuie să facă părinţii adolescenţilor?

Un alt aspect demn de remarcat este implicarea părinţilor în viaţa adolescenţilor pe care îi cresc. Prezenţa adulţilor şi încrederea pe care o au copiii în ei ar trebui să determine o comunicare deschisă, inclusiv pe teme de sănătate. De aici, obligaţia părintelui de a consulta un specialist înainte de a se panica.

Chiar dacă în general ginecomastia nu reprezintă un risc, sunt însă cazuri, după cum spunea medicul Daniela Răileanu, în care se impune intervenţia chirurgicală în scop profilactic. Şi asta pentru că o ginecomastie ce se manifestă la tânărul de peste 18 ani şi care durează mai mult timp poate fi neutralizată chirurgical, pentru a nu deveni în timp ţesut cu potenţial cancerigen.


Intenţionăm ca săptămânal, în fiecare zi de VINERI, să aducem în atenţia cititorilor Ştiri.Botoşani.Ro problemele medicale cu care botoşănenii de orice vârste se confruntă şi soluţiile medicilor la aceste probleme. În cazul în care doriţi să abordăm o anumită temă, ne puteţi scrie pe adresa stiri@botosani.ro, cu specificarea "PENTRU PAGINA DE SĂNĂTATE".

 

Spune-ne opinia ta