În ultimii cinci ani de zile, adică din 2019 și până în prezent, de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, nu mai puțin de șapte medici radiologi au plecat din cadrul unității sanitare.
Printr-un memorandum trimis către Ministerul Sănătății, directorul unității de la Botoșani a solicitat scoaterea la concurs a posturilor pentru secția de Radiologie, însă nu se mai știe nimic despre aceste concursuri.
Se pare că Departamentul de Radiologie din cadrul Spitalului Mavromati nu este atractiv nici pentru tineri, dar nici pentru medicii cu ani de experiență în spate.
Care este explicația!
Dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a declarat în cursul zilei de luni, 18 martie, pentru Știri.Botoșani.Ro, că medicii radiologi preferă spitalele private în detrimentul celor de stat, unde adresabilitatea este foarte ridicată și volumul mare de muncă.
În plus, unele cadre medicale au preferat să se pensioneze mai devreme, deoarece nu mai făceau față din punct de vedere fizic volumului mare de muncă, iar altele au plecat fie la alte spitale de stat, fie în clinicile private.
„Una dintre explicații ar fi faptul că adresabilitatea pe Spitalul Județean a crescut exponențial, numărul de pacienți este din ce în ce mai mare. Imagistica însemnând departamentul de Radiologie, care este suprasolicitat pe investigațiile imagistice. Acestea se fac acum la fiecare pacient care ajunge la spital. Și anume: ecografii, radiografii, CT-uri, RMN-uri. Avem colegi care au plecat de pe Unitatea de Primiri Urgențe fie în zona de unde au venit, fie din cauza adresabilității ridicate în UPU. Deși posturile s-au scos la concurs într-o perioadă, nu s-a prezentat nimeni. Alți colegi au plecat la pensie, fie au plecat la un spital de bună specialitate unde adresabilitatea este mai mică, fie au plecat în privat”, ne-a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, în cursul zilei de luni, 18 martie 2024.
Mai mult decât atât, evoluția tehnologiei a dus la creșterea numărului de pacienți care solicită efectuarea de CT-uri (n.r. computer tomograf).
„Dacă ne uităm pe o statistică, vedem că numărul de pacienți care fac CT-uri la Spitalul Județean a crescut exponențial. Cel mai mare număr de persoane care au făcut CT-uri sunt cei care ajung prin UPU, după sunt cei internați în spital sau cei care vin cu trimitere din exterior. Tehnologia a evoluat, Spitalul a fost dotat cu aparate de ultimă generație, aparate de radiologie performante, CT-uri, avem RMN-ul spitalului, doar că problema cea mai mare este mâna de lucru și lipsa medicilor radiologi”, a completat medicul Monica Adăscăliței.
Un medic radiolog pentru un întreg județ!
Deși Departamentul de Radiologie ar trebui să aibă 12 medici, 4 angajați care să se ocupe doar de aparate și 44 de asistenți, la Botoșani în momentul de față există doar doi medici, dintre care unul urmează să plece și un altul este în concediu maternal.
Asta înseamnă că acest medic trebuie să se ocupe de toți pacienții care vin de la Săveni și Darabani, deoarece acolo nu există medici radiologi. La Secția de Pediatrie există un medic radiolog, care își desfășoară activitatea în tura de dimineață, iar ulterior face de gardă în blocul principal.
„În momentul de față avem un medic care s-a pensionat, urmează un alt medic să se pensioneze și rămânem efectiv fizic cu două doamne doctor care sunt în activitate. Dintre acestea două una a solicitat plecarea pentru că fizic este destul de greu să faci față cu doar doi medici pe secția de radiologie și mai avem o doamnă care este în concediu de maternitate”, a adăugat dr. Monica Adăscăliței.
Pentru a acoperi cât de cât activitatea pe această secție s-au obținut contracte de colaborare cu medici rezidenți sau cu medici din alte spitale, însă personalul care există fizic în spital este epuizat și nu face față numărului crescut de pacienți.
Contractele de colaborare sunt în principal pentru telemedicină, adică interpretarea radiografiilor și nu prezența fizică a medicului în spital pentru a se îngriji de bolnav. De exemplu, dacă interpretarea se poate face și de la distanță, efectuarea ecografiilor necesită prezența fizică a doctorului în spital.
„Mai avem contracte de colaborare cu medici rezidenți pentru telemedicină, pentru a ne interpreta radiografiile și CT-urile din UPU. Avem doi medici de la Dorohoi care vin în gardă și mai avem doi rezidenți cu care colaborăm. Numărul mare de pacienți și de investigații imagistice a crescut foarte mult în ultima perioadă și de aici poate și surmenajul colegilor de la radiologie. Încercăm să găsim soluții pentru a putea face activitatea continuă pe Secția de Radiologie. Este destul de greu, deoarece marea majoritate a medicilor radiologi preferă activitatea în mediul privat. Și nu pentru plata serviciilor, ci pentru numărul mult mai mic de investigații care se fac în sistemul privat”, a completat medicul Monica Adăscăliței.
Medici bine plătiți, dar epuizați de muncă!
Medicii botoșăneni recunosc faptul că plecările din Spitalul „Mavromati” nu sunt cauzate de vreo nemulțumire financiară.
Potrivit unor surse ale redacției Știri.Botoșani.Ro, medicii radiologi pleacă de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani din cauza volumului mare de muncă și a faptului că au ajuns la epuizare.
Sursele au povestit că medicii radiologi care activau la Botoșani au plecat fie la Suceava, fie la Iași. De exemplu, un cadru medical făcea naveta de la Iași și, pentru că nu s-ar fi găsit soluții pentru achitarea navetei, doctorul a preferat să se întoarcă înapoi în Iași.
Medicii spun că sunt supărați și pe faptul că nu au primit sprijin din partea celor aflați la conducere pentru a remedia situația.
Deși situația este similară și în alte județe din țară, sursele relatează că măcar acolo se găsesc soluții pentru degrevarea Secțiilor de Radiologie.
De altfel, despre faptul că tinerii nu vin la Botoșani să lucreze într-un spital de stat, sursele Știri.Botoșani.Ro spun că aceștia preferă să lucreze în baza contractelor de colaborare pentru a nu-și asuma o responsabilitate atât de mare sau pentru a avea mai mult timp pentru ei.