Caz de turbare la o bovină din Suceava. ”Avem focare multiple și la Iași și la Botoșani!”

Bovina a pășunat într-o zonă de la marginea pădurii, unde a fost mușcată de un animal sălbatic, după toate probabilitățile o vulpe.

Caz de turbare la o bovină din Suceava. ”Avem focare multiple și la Iași și la Botoșani!”

   Foto: Curentul.md

Un nou caz de turbare a fost confirmat în județul Suceava, de această dată în satul Călinești-Cuparencu, comuna Șerbăuți, unde o vacă care prezenta semne clare ale bolii a fost răpusă de virus.

Ancheta demarată imediat de inspectorii sanitar-veterinari a arătat că bovina provine dintr-o exploatație de la marginea pădurii. Bovina a pășunat în acea zonă de la marginea pădurii, unde a fost mușcată de un animal sălbatic, după toate probabilitățile o vulpe. După cum se știe, vulpea este principalul vector de răspândire a virusului.

Recent, a mai fost confirmat un caz de turbare și la o vulpe moartă pe raza comunei Udești.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a declarat pentru monitorulsv.ro că au fost identificați imediat patru oameni care au fost contacți direcți cu bovina turbată de la Călinești, aceștia fiind vaccinați în regim de urgență antirabic, în urma implicării Direcției de Sănătate Publică Suceava.

”Avem focare multiple și la Iași și la Botoșani, în general în localități din lunca râului Siret. Cert este că acest virus deosebit de periculos continuă să circule intens, inclusiv în această perioadă dinainte de sărbători. Vom demara o campanie urgentă de vaccinare antirabică în toată comuna Șerbăuți, de asemenea câinii fără stăpân trebuie și ei urgent identificați și vaccinați. Am solicitat și o campanie de recoltare la vulpi, pentru a vedea dacă sunt sau nu pozitive la rabie”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Oamenii sunt rugați insistent să își vaccineze antirabic animalele deținute în gospodării și să anunțe imediat un medic veterinar dacă observă schimbări de comportament la animale.

La câinii turbați apar de obicei două faze, una agresivă, urmată de faza paralitică.

La vulpi, dacă acestea sunt suspect de blânde și vin pe lângă oameni, există riscul să fie turbate.

În cazul bovinei, partea bună este că virusul este ajuns deja la capătul lanțului de extindere și nu mai pleacă mai departe, potrivit Monitorul de Suceava.

Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul, cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini, cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni. Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
68

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
783

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
232

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...