Caravana mobilă de screening pentru cancer mamar a IRO ajunge în trei localități din județul Botoșani

Caravana mobilă de screening pentru cancer mamar a IRO ajunge în trei localități din județul Botoșani

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi a început noul an cu deplasări în câteva localităţi din judeţele Vaslui şi Botoşani. Până la finalul lunii ianuarie, va mai ajunge în trei localităţi din Botoşani.

Pe 24 ianuarie vor fi la Căminul Cultural din comuna Corni, pe 25 la Căminul Cultural din comuna Tudora, iar pe 26 şi 27 ianuarie la stadionul din oraşul Flămânzi, scrie ziaruldeiași.ro.

Atât femeile asigurate, cât şi cele neasigurate vor putea face mamografii digitale gratuite, cu dublă citire, în cadrul proiectului de screening de cancer mamar ONCOFEM, derulat de IRO Iaşi împreună cu Fundaţia Enable România.

„Programările se fac prin intermediul asistenţilor medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile: într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii. Femeile au nevoie doar de buletin, în original şi copie”, au transmis reprezentanţii IRO Iaşi.

Vârsta femeilor care se pot testa gratuit: între 50 şi 69 de ani

Proiectul se desfăşoară în judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava, Galaţi, Brăila, Constanţa, Vrancea, Tulcea şi Buzău. Programul se derulează până la finalul acestui an.

Anul trecut, peste 5.000 de femei din nord-estul şi sud-estul ţării au făcut mamografii gratuite: 3.107 femei au fost testate la Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar dotată cu mamograf digital, iar 1.978 au făcut mamografiile la Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din Iaşi, strada Sărăriei, nr. 177 A, unde se desfăşoară în paralel proiectul ONCOFEM.

Pentru a putea beneficia de testare gratuită, femeile trebuie să aibă vârsta între 50 şi 69 de ani, să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer mamar şi să nu aibă antecedente sugestive pentru această patologie.

De asemenea, trebuie să nu mai fi făcut mamografie în ultimele 12 luni, să aibă adresa în buletin în unul dintre cele 12 judeţe vizate de proiect, să nu fie însărcinate şi nici să nu alăpteze.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
38

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
203

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2098

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...