Caravana medicilor voluntari a ajuns în Ștefănești: 70 de femei și 100 de copii au fost consultați gratuit (foto)

În orașul Ștefănești, județul Botoșani, medicii voluntari au consultat gratuit 170 de beneficiari.

Caravana medicilor voluntari a ajuns în Ștefănești: 70 de femei și 100 de copii au fost consultați gratuit (foto)

Aproximativ 70 de paciente din oraș au beneficiat în mod gratuit de un control ginecologic amănunțit și de sfaturi privind prevenția cancerelor de sân și de col uterin. De asemenea, în jur de 100 de copii au trecut pragul caravanei, având parte de un examen clinic amănunțit, examen oftalmologic, stomatologic și de recomandări prin care starea de sănătate a acestora să fie îmbunătățită.

Încă de la primele ore ale dimineții, doamne de toate vârstele, împreună cu locuitorii de vârstă pediatrică ai orașului Ștefănești au trecut pragul Unității de Asistență Medico-Socială pentru a participa la ediția cu numărul 170 a proiectului Caravana cu Medici. Câteva dintre sălile unității au fost transformate în cabinete de consultație unde voluntari medici, asistați de studenți mediciniști, au efectuat ecografii de sân sau pelviene, recoltare de citologie pentru testul Babeș-Papanicolau (screening pentru cancerul de col uterin) și examen ginecologic pentru paciente. Pacienții pediatrici au beneficiat de examen clinic, oftalmologic și stomatologic. La finalul consultului, fiecare pacientă, respectiv fiecare copil, a primit recomandări personalizate sau au fost îndrumați către investigații suplimentare acolo unde a fost cazul.

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, în condițiile în care un simplu test Babeș-Papanicolau efectuat periodic poate detecta leziuni precanceroase sau leziuni maligne în stadii incipiente. Spre deosebire de țările din vestul Europei, în Romania femeile nu sunt invitate să facă acest test, deși el este gratuit. De aceea, importanța testării trebuie popularizată în rândul femeilor eligibile, iar oportunitatea de a-l efectua în comunitate poate salva vieți. Anual în caravane 1 din 4 femei are un rezultat anormal la testul Babeș-Papanicolau, fiind redirecționate către unitatea ginecologică cea mai apropiată pentru luare în evidență. 

Pacienții pediatrici atrag o importantă atenție domeniului medical, deoarece încă de la vârste mici, se pot detecta prin examen clinic și analize uzuale o serie de patologii care depistate și tratate la timp, vor împiedica evoluția lor către vârsta adultă, oferindu-se o calitate crescută a vieții.

Caravana din Ștefănești a fost organizată în parteneriat cu Unitatea de Asistență Medico-Socială a orașului, numărul beneficiarilor ridicându-se la 170, cu vârste cuprinse între 0 și 80 de ani. Este a patra ediție din anul 2023 din regiunea Moldovei și a 11-a la nivel național.

”Am fost solicitați de către doamna profesor Raluca Vaipan din orașul Ștefănești, în vederea organizării unei caravane de pediatrie asociată cu o caravană ginecologică. Am reușit să consultăm aproximativ 100 de copii și 70 de femei. Conform spuselor dumneaei, la nivelul orașului locuiesc aproximativ 5000 de persoane, pentru care accesul la serviciile medicale este limitat. Femeile reușesc cu greu să ajungă la medicul ginecolog, ceea ce a făcut ca prezența caravanei ginecologice să fie un adevărat succes, cele 70 de locuri pentru consulturile ginecologice epuizându-se extrem de rapid”, a precizat Vladislava Colvalciuc, Președinte Asociația Caravana cu Medici – Filiala Iași.





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
665

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
177

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
455

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...