În ultimii ani tot mai multe persoane ajung să fie diagnosticate cu cancer. Mai grav este că mulți sunt tineri sub 50 de ani și chiar copii care se confruntă cu această boală cumplită.
Medicii din Botoșani spun că un factor principal care duce la apariția acestei afecțiuni este stresul.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, în evidențele medicilor oncologi botoșăneni sunt peste 8.500 de pacienți, iar lunar sunt luați în evidență aproximativ 130 de cetățeni.
Cele mai des întâlnite forme de cancer sunt cele urologice, colorectale, de plămân, cancerul de sân și din sfera gastrică.
„Lunar sunt luați în evidență între 100 – 130 de pacienți, astfel că în anul care a trecut au fost luate în evidență 1368 de persoane cu cancer. Cele mai frecvente cazuri de cancer sunt în următoarea ordine: cancer bronhopulmonar, colorectal și cancer mamar”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Boală descoperită la moarte sau în stadii avansate
Dr. Mirela Movanu, șefa Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati”, spune că înainte medicii nici nu auzeau de cancer de prostată la persoanele sub 60 de ani.
„În ultima perioadă au fost mai multe cancere la persoanele tinere, până în 50 de ani. Comparativ cu anii trecuți probabil nici nu aveam la cancer de prostată pacienți sub 60 de ani. Există o creștere a pacienților tineri, a copiilor. Pe aceștia îi luăm în evidență, însă se tratează în altă parte”, a declarat pentru Apollonia TV dr. Mirela Movanu.
Medicul mai spune că stresul este un factor decisiv în apariția cancerului, însă viciile, alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar rămân factori care duc la apariția acestei boli.
„Eu consider că stresul ar fi principala cauză, pentru că aici se intervine și pe sistemul imunitar. Fumatul rămâne de bază, un factor de bază în apariția cancerului: ORL, pulmonare. Proporția nu este foarte mare, deci în evidență se iau undeva la 100 – 130 de cazuri pe lună, iar decesele sunt sub 100. Dintre astea poate jumătate sunt diagnosticate cu ocazia decesului sau diagnosticate în stadii avansate”, a adăugat pentru sursa citată dr. Mirela Movanu, medic șef Secția de Oncologie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.