Campanie derulată la Spitalul din Botoșani, pentru depistarea timpurie a cancerului. „Să nu mai ajungă pacientul când tumora este avansată” (video)

De cele mai multe ori pacienții ajung la spital în stadii avansate ale bolii, când organismul le dă semne clare că ceva nu este în regulă.

Campanie derulată la Spitalul din Botoșani, pentru depistarea timpurie a cancerului. „Să nu mai ajungă pacientul când tumora este avansată” (video)

Numărul mare de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de-a lungul anilor, dar și faptul că vârsta pacienților îmbolnăviți a scăzut, îi determină pe specialiști să organizeze cât mai multe campanii de informare și de depistare timpurie a cancerului.

Mai mult decât atât, cadrele medicale spun că mulți pacienți ajung în faze avansate ale bolii.

În acest sens, dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, spune că urmează să organizeze o campanie la nivelul spitalului pentru descoperirea cancerului.

În ultima perioadă au crescut exponențial cazurile de cancer la pacienții tineri. Vrem să facem acest screening împreună cu colegii de la gastroenterologie și chirurgii. Suntem în faza de proiect și încercăm ca în cel mai scurt timp să îl implementăm prin colonoscopii, prin investigațiile care se fac pentru pacienții cu suspiciuni înalte, să nu mai ajungă pacientul când tumora este avansată. Este mai bine să facem prevenție decât să tratăm o patologie cronică”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati”.

„Sunt cancere extrem de agresive”

Dr. Monica Adăscăliței, managerul unității sanitare, spune că noul Spital de Pediatrie care urmează să fie realizat, va avea și un Compartiment de Oncologie Pediatrică, tocmai pentru că au crescut exponențial cazurile în rândul copiilor.

Sunt cancere extrem de agresive, iar vârsta a scăzut foarte mult în ultimii ani. Vorbim în blocul principal de pacienții peste 18 ani, dar au apărut foarte multe cazuri și la copii. Dacă reușim să realizăm acest proiect ambițios de la Pediatrie, și anume noul Spital de Pediatrie, vrem să avem un compartiment de oncologie pediatrică. Sunt foarte mulți copii care merg în continuare în Centrele Universitare”, a mai spus dr. Monica Adăscăliței.

Medicul spune că motivul pentru care tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu cancer ar fi genetica, dar și alimentația sau alte probleme.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Medicul care a ales să profeseze la Botoșani pe o specialitate mai puțin cunoscută. „Lumea nu știa cu ce se mănâncă”

Vineri, 12 Aprilie 2024
1612

Medicul Camelia Șurubariu lucrează în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani în cabinetul de alergologie de mai bine de 10 ani. După ce și-a finalizat studii...

Noul subprefect al Botoșaniul a depus astăzi jurământul de credință! „Mă angajez să ofer toată expertiza și capacitatea mea...” (foto, video)

Vineri, 12 Aprilie 2024
463

Vineri, în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de credință de către Cristina Breșug, noul subprefect al județului Botoșani. ...

Instituția din Botoșani unde angajații au ajuns la capătul răbdării. Lider de sindicat: „Înainte era mult mai ușor și mai frumos” (video)

Joi, 11 Aprilie 2024
2615

Problemele cu care se confruntă cei câțiva salariați ai Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) din Botoșani nu sunt de azi sau de ieri, ci de ani buni, doar că abia acum și-au ad...