Încă o secție a unui spital din Botoșani a intrat în colaps. „...a cerut transferul din motive personale” (video)

Lipsa specialiștilor este o problemă cu care sistemul medical se confruntă de câțiva ani încoace. Mulți medici se pensionează, iar tinerii nu sunt atrași să vină la Botoșani.

Încă o secție a unui spital din Botoșani a intrat în colaps. „...a cerut transferul din motive personale” (video)

Pe lângă deficitul de medici întâlnit la Serviciul de Radiologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, și Secția de Neurochirurgie a intrat în colaps. Asta după ce pe acest compartiment a mai rămas doar un medic.

Pe Secția de Neurochirurgie activau doi medici, dr. Petre Kiss și dr. Alina Zaharia, aceasta din urmă solicitându-și transferul la Spitalul din localitatea Moinești, de unde este ea.

Dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati”, a declarat că posturile vor fi scoase la concurs în următoarea perioadă.

„Doamna Alina Zaharia, care a solicitat din motive personale transferul la Moinești. A dorit să plece la Spitalul de unde era dumneaei. De luna trecută (n.r. februarie 2024) a solicitat transferul”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

„Este o specialitate cu adresabilitate mare”

Aceeași situație este și la Serviciul de Radiologie din cadrul unității sanitare, care deservește toate secțiile din cadrul spitalului cu doar trei specialiști.

Deficitul este foarte mare, deoarece avem două doamne doctor care au solicitat pensionarea, iar una va solicita în curând. Avem un medic care a cerut să se suspende un an de zile din motive personale, având concediu fără plată. Rămânem cu doi, trei medici”, a declarat dr. Monica Adăscăliței.

În momentul actual, conducerea unității sanitare a reușit să încheie contracte cu medici rezidenți care să ajute cu activitatea de interpretare a computerului tomograf (CT) sau a investigațiilor imagistice care pot fi făcute online.

Serviciul de Radiologie este deficitar în Spitalul Județean. Avem medici care ne sprijină în activitatea de gardă. Avem medici rezidenți cu care am reușit să facem contracte cu ei să ne poată ajuta pe activitatea online, pe interpretarea CT-ului sau a investigațiilor imagistice care pot fi folosite prin varianta online. Posturile vor fi scoase la concurs și solicităm sprijin pentru că în această activitate de radiologie nu doar Spitalul Județean Botoșani are probleme, ci la nivel național sunt probleme. Este o specialitate cu adresabilitate mare având în vedere că actul medical acum se bazează foarte mult pe imagistică. Dacă în anii 2000 vorbeam de foarte multe aprobări pentru un CT, acum este o investigație oarecum de rutină. Și nu mai vorbim de ecografii, radiografii și rezonanță magnetică”, a mai spus managerul Spitalului Județean „Mavromati”.

De asemenea, o altă secție care se confruntă cu o criză a specialiștilor este Secția de Pediatrie a unității spitalicești. Aici pensionările au loc în lanț.

„Prin pensionare este vorba despre doamna doctor ORL de la Pediatrie, doamna doctor dermatolog de la Pediatrie, care s-a pensionat. Aceste posturi fiind vacantate de la 1 ianuarie. Conform legislației în vigoare vor fi scoase la concurs pentru a nu avea sincopă în activitatea medicală pe aceste specialități”, a declarat dr. Monica Adăscăliței.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
931

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1350

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
618

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...