Mulți pacienți de vârsta mijlocie prezintă trei sau mai multe trăsături nesănătoase, cum ar fi obezitatea abdominală, tensiunea arterială ușor crescută, glicemia sau colesterolul la limita superioară, dar sunt asimptomatici și nu caută consult medical.
”Acest scenariu, numit și "Sindrom Metabolic", reprezintă o problemă în ascensiune, unde populația stochează inconștient probleme care devin vizibile în viitor, cu un risc crescut de diabet zaharat, accident vascular cerebral, infarct miocardic și moarte prematură”, precizează dr. Ruxandra Toderiţă, medic specialist cardiolog.
Se estimează că 31% din populație asociază sindromul metabolic, definit prin prezența a minimum 3 din următoarele 5 criterii:
-Creșterea circumferinței taliei (≥ 88cm la femei și ≥ 102cm la bărbați)
-Creșterea glicemiei la jeun (≥ 100mg/dl) sau tratament pentru hiperglicemie
-Creșterea trigliceridelor (≥ 150mg/dl) sau tratament pentru hipertrigliceridemie
-Creșterea tensiunii arteriale (TA sistolică ≥ 130mmHg sau TA diastolică ≥ 85mmHg) sau tratament antihipertensiv
-Scăderea HDL colesterolului (< 40mg/dl la bărbați sau < 50mg/dl la femei) sau sub tratament
Potrivit medicului din Botoșani, datele unui studiu publicat în 2023 au arătat că pacienții cu sindrom metabolic au un risc cu 30% mai mare de deces față de grupul control, dar au și un risc cu 35% mai mare de AVC sau infarct miocardic și cu 2-3 ani mai devreme față de grupul control.
Rezultatele scot în evidență importanța detecției precoce a factorilor de risc și controlul acestora pentru a preveni decesul prematur, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
”Ca regula de bază: chiar dacă vă simțiți bine, monitorizați-vă tensiunea arterială măcar o dată pe an, evitați fumatul, aruncați o privire asupra circumferinței taliei și nu în ultimul rând, faceți mișcare în fiecare zi!”, este mesajul transmis de dr. Ruxandra Toderiţă, medic specialist cardiolog.