Avertismentul unui medic din Botoșani: Atenție la Inamicul din umbră!

Este foarte important să se identifice la timp factorii de risc și controlul acestora, pentru a preveni decesul prematur, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Avertismentul unui medic din Botoșani: Atenție la Inamicul din umbră!

 Dr. Ruxandra Toderiţă  

Mulți pacienți de vârsta mijlocie prezintă trei sau mai multe trăsături nesănătoase, cum ar fi obezitatea abdominală, tensiunea arterială ușor crescută, glicemia sau colesterolul la limita superioară, dar sunt asimptomatici și nu caută consult medical.

”Acest scenariu, numit și "Sindrom Metabolic", reprezintă o problemă în ascensiune, unde populația stochează inconștient probleme care devin vizibile în viitor, cu un risc crescut de diabet zaharat, accident vascular cerebral, infarct miocardic și moarte prematură”, precizează dr. Ruxandra Toderiţă, medic specialist cardiolog.

Se estimează că 31% din populație asociază sindromul metabolic, definit prin prezența a minimum 3 din următoarele 5 criterii:

-Creșterea circumferinței taliei (≥ 88cm la femei și ≥ 102cm la bărbați)

-Creșterea glicemiei la jeun (≥ 100mg/dl) sau tratament pentru hiperglicemie

-Creșterea trigliceridelor (≥ 150mg/dl) sau tratament pentru hipertrigliceridemie

-Creșterea tensiunii arteriale (TA sistolică ≥ 130mmHg sau TA diastolică ≥ 85mmHg) sau tratament antihipertensiv

-Scăderea HDL colesterolului (< 40mg/dl la bărbați sau < 50mg/dl la femei) sau sub tratament

Potrivit medicului din Botoșani, datele unui studiu publicat în 2023 au arătat că pacienții cu sindrom metabolic au un risc cu 30% mai mare de deces față de grupul control, dar au și un risc cu 35% mai mare de AVC sau infarct miocardic și cu 2-3 ani mai devreme față de grupul control.

Rezultatele scot în evidență importanța detecției precoce a factorilor de risc și controlul acestora pentru a preveni decesul prematur, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

”Ca regula de bază: chiar dacă vă simțiți bine, monitorizați-vă tensiunea arterială măcar o dată pe an, evitați fumatul, aruncați o privire asupra circumferinței taliei și nu în ultimul rând, faceți mișcare în fiecare zi!”, este mesajul transmis de dr. Ruxandra Toderiţă, medic specialist cardiolog.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
350

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
372

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
229

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...