Botoşani: Nu orice căpuşă aduce boala Lyme, însă este de preferat tratamentul cu antibiotic
ATENTIE!

Ultimii ani au adus în discuţie boala Lyme şi modalităţile prin care apare riscul de îmbolnăvire. Vinovate de transmiterea bolii sunt căpuşele, iar medicii au început să monitorizeze strict persoanele care ajungeau la urgenţe cu insectele înfipte în piele.

O mulţime de probabilităţi este pusă în discuţie atunci când vine vorba de căpuşe şi de boala Lyme. Este clar că nu orice căpușă este purtătoare de Borelia burgdorferi şi nu orice mușcătură de capușă provoacă boala Lyme.

Dar, de la începutul sezonului cald, în Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati au ajuns 30 de botoşăneni muşcaţi sau pişcaţi de insecte. După tratarea în UPU, acolo unde insecta a fost detaşată de pacient, persoanele afectate au fost direcţionate spre Secţia de Infecţioase, unde au primit tratamentul cu antibiotice.

"Simptomatologia nu apare de la început, singurul semn care apare în urma pişcăturii este eritemul migrator. Toate persoanele care prezintă eritemul migrator trebuie să înceapă tratamentul cu antibiotice. Migrator în sensul că acel semn distinctiv, apărut în zona pişcăturii, se extinde până la câţiva centimetri. Sunt anumite tipuri de căpuşe purtătoare a Borelia, iar la noi în ţară vorbim de căpuşa de oaie. Transmiterea nu apare decât dacă acea căpuşă a stat ataşată de piele 24 de ore. Cum se întâmplă asta. Căpuşa se ataşează de corp, se hrăneşte cu sânge. Până aici nu e niciun pericol. Pericolul apare atunci când insecta începe se regurgiteze şi introduce în circuitul uman acea toxină foarte puternică, spirocheta Borrelia", susţine medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului.

Cea mai periculoasă formă a căpuşei este nimfa, atunci când insecta are în jur de 2 milimetri şi se observă greu pe piele. De aceea, în cazul în care ieşim într-o zonă de pădure, la picnic sau mergem într-o drumeţie, trebuie să folosim haine de culoare albă pentru a repera rapid capușele cățărate şi trebuie să acoperim zonele de piele expuse, de exemplu cu şosete.

La întoarcere, trebuie să dezbrăcăm hainele folosite şi să verificăm întreg tegumentul, dar mai ales tegumentele de sub brațe, în și în jurul urechilor, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, în jurul taliei și mai ales în păr. Este de preferat să facem duș imediat ce ajungem acasă.

 

 

Spune-ne opinia ta