Căpuşele, coşmarul acestei veri

O sarcină pierdută, o mamă şi un copil la pat, un jurnalist mort, un actor în stare gravă. Căpuşele muşcă, cine ne protejează?

A fost nevoie ca actorul Şerban Ionescu să ajungă în stare gravă, după ce a fost muşcat de o căpuşă, ca autorităţile să admită că, în România, nu e de glumit cu boala Lyme. În fiecare zi, medicii anunţă noi cazuri, scrie evz.ro.

Ultimele veşti au venit, ieri, de la Braşov, unde doi copii şi un adult au fost depistaţi cu această boală, iar la Sibiu -17 persoane. Mulţi au virusul transmis de căpuşe de ani de zile şi nu ştiu, pentru că medicilor le este greu să o depisteze.

Drame în fiecare zi

De la sfârşitul lunii aprilie şi până ieri au mai apărut în jur de 160 de cazuri. Deocamdată, singura soluţie a autorităţilor este dezinsecţia, iar medicii recomandă să nu mergem în parcuri în pantaloni scurţi şi să evităm zonele unde sunt maidanezi. În fiecare zi, însă, noi drame ies la iveală, relateaza evz.ro.

O tânără din Bucureşti a rămas însărcinată, însă a pierdut copilul după ce a fost diagnosticată cu Lyme. Mai mult, sora şi nepotul ei au avut boala şi au urmat tratamente scumpe pentru a se simţi bine. Asta, după ce au căzut la pat.

Lipsa de reacţie a autorităţilor nu justifică inconştienţa cu care unii părinţi tratează un subiect atât de periculos. În timp ce unii spun că nu cred că boala este o problemă şi că nu le este frică de căpuşe, alţii cred că a fost adusă în "eprubetă" din alte ţări.

Un caz sonor şi care ar trebui să atragă un semnal de alarmă medicilor este cel al ziaristului sibian Rudolf Kamla. Patru ani a fost plimbat prin spitale şi i-au fost puse diagnostice greşite: cancer, gută.

Numai că, s-a dovedit că acesta a fost muşcat de o căpuşă. Fostul ziarist a orbit şi a paralizat, iar acum câteva zile a murit răpus de boala Lyme.

Diagnosticul l-a descoperit mergând la Viena. La cei cu imunitate slabă, boala se împrăştie în tot corpul şi poate duce la scleroză multiplă şi chiar la deces

Efectele bolii Lyme

Medicii spun că boala transmisă de căpuşele infestate cu Borrelya se manifestă diferit, de la o persoană la alta. Borrelya e o bacterie schimbătoare. Evoluţia ei depinde de zona în care se instalează căpuşa şi imunitatea pacientului.

La persoanele cu imunitate slabă se împrăştie în tot corpul, poate duce chiar la scleroză multiplă. Cei drept, nu toate căpuşele sunt infectate cu Borrelya. Statistica spune că aproximativ 30% sunt purtătoarele acestei bacterii.

Potrivit medicilor, sunt slabe şanse de infecţie de la om la om prin transfuzii de sânge, contact sexual, lapte mamar.

Medicii spun că tratamentul este de lungă durată, ani de zile, şi costă între 600-800 lei pe lună. Şansele de vindecare sunt mari, dacă se descoperă infecţiile în stadiu incipient şi scad dacă se descoperă târziu.

Botosanenii, in alerta!

Numarul botosanenilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgente, muscati de capuse, creste de la o zi la alta. In numai o saptamana, peste 20 de persoane au ajuns la spital, dupa ce au fost muscate de capuse fie cand se aflau la muncile campului, fie in parcuri sau la iarba verde.

Medicii trag un semnal de alarma si spun ca se astepta ca in perioada urmatoare, cand vor creste temperaturile, numarul pacientilor sa creasca.

"La o parte li s-a extras corpul strain, in speta capusa, si au fost dirijati toti catre Sectia de Boli Infectioase pentru continuarea investigatiilor si efectuarea unui tratament profilactic penrtru boala Lyme. Putem spune ca este un semnal de alarma, deoarece este inceputul perioadei calduroase, deci mai avem cel putin trei luni in care caldura si umezeala pot mari numarul de pacienti care se prezinta cu asemenea plagi muscate", a declarat medicul Petre Radauceanu, seful UPU-SMURD.

Medicii recomanda tuturor cetatenilor care au fost muscati de capuse, sau prezinta intepaturi de insecte, sa se prezinte de urgenta la spital.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...