Căpuşele, coşmarul acestei veri

Căpuşele, coşmarul acestei veri
O sarcină pierdută, o mamă ÅŸi un copil la pat, un jurnalist mort, un actor în stare gravă. CăpuÅŸele muÅŸcă, cine ne protejează?

A fost nevoie ca actorul Åžerban Ionescu să ajungă în stare gravă, după ce a fost muÅŸcat de o căpuşă, ca autorităţile să admită că, în România, nu e de glumit cu boala Lyme. În fiecare zi, medicii anunţă noi cazuri, scrie evz.ro.

Ultimele veşti au venit, ieri, de la Braşov, unde doi copii şi un adult au fost depistaţi cu această boală, iar la Sibiu -17 persoane. Mulţi au virusul transmis de căpuşe de ani de zile şi nu ştiu, pentru că medicilor le este greu să o depisteze.

Drame în fiecare zi

De la sfârÅŸitul lunii aprilie ÅŸi până ieri au mai apărut în jur de 160 de cazuri. Deocamdată, singura soluÅ£ie a autorităţilor este dezinsecÅ£ia, iar medicii recomandă să nu mergem în parcuri în pantaloni scurÅ£i ÅŸi să evităm zonele unde sunt maidanezi. În fiecare zi, însă, noi drame ies la iveală, relateaza evz.ro.

O tânără din BucureÅŸti a rămas însărcinată, însă a pierdut copilul după ce a fost diagnosticată cu Lyme. Mai mult, sora ÅŸi nepotul ei au avut boala ÅŸi au urmat tratamente scumpe pentru a se simÅ£i bine. Asta, după ce au căzut la pat.

Lipsa de reacÅ£ie a autorităţilor nu justifică inconÅŸtienÅ£a cu care unii părinÅ£i tratează un subiect atât de periculos. În timp ce unii spun că nu cred că boala este o problemă ÅŸi că nu le este frică de căpuÅŸe, alÅ£ii cred că a fost adusă în "eprubetă" din alte ţări.

Un caz sonor şi care ar trebui să atragă un semnal de alarmă medicilor este cel al ziaristului sibian Rudolf Kamla. Patru ani a fost plimbat prin spitale şi i-au fost puse diagnostice greşite: cancer, gută.

Numai că, s-a dovedit că acesta a fost muÅŸcat de o căpuşă. Fostul ziarist a orbit ÅŸi a paralizat, iar acum câteva zile a murit răpus de boala Lyme.

Diagnosticul l-a descoperit mergând la Viena. La cei cu imunitate slabă, boala se împrăştie în tot corpul ÅŸi poate duce la scleroză multiplă ÅŸi chiar la deces

Efectele bolii Lyme

Medicii spun că boala transmisă de căpuÅŸele infestate cu Borrelya se manifestă diferit, de la o persoană la alta. Borrelya e o bacterie schimbătoare. EvoluÅ£ia ei depinde de zona în care se instalează căpuÅŸa ÅŸi imunitatea pacientului.

La persoanele cu imunitate slabă se împrăştie în tot corpul, poate duce chiar la scleroză multiplă. Cei drept, nu toate căpuÅŸele sunt infectate cu Borrelya. Statistica spune că aproximativ 30% sunt purtătoarele acestei bacterii.

Potrivit medicilor, sunt slabe ÅŸanse de infecÅ£ie de la om la om prin transfuzii de sânge, contact sexual, lapte mamar.

Medicii spun că tratamentul este de lungă durată, ani de zile, ÅŸi costă între 600-800 lei pe lună. Åžansele de vindecare sunt mari, dacă se descoperă infecÅ£iile în stadiu incipient ÅŸi scad dacă se descoperă târziu.

Botosanenii, in alerta!

Numarul botosanenilor care ajung la Unitatea de Primiri Urgente, muscati de capuse, creste de la o zi la alta. In numai o saptamana, peste 20 de persoane au ajuns la spital, dupa ce au fost muscate de capuse fie cand se aflau la muncile campului, fie in parcuri sau la iarba verde.

Medicii trag un semnal de alarma si spun ca se astepta ca in perioada urmatoare, cand vor creste temperaturile, numarul pacientilor sa creasca.

"La o parte li s-a extras corpul strain, in speta capusa, si au fost dirijati toti catre Sectia de Boli Infectioase pentru continuarea investigatiilor si efectuarea unui tratament profilactic penrtru boala Lyme. Putem spune ca este un semnal de alarma, deoarece este inceputul perioadei calduroase, deci mai avem cel putin trei luni in care caldura si umezeala pot mari numarul de pacienti care se prezinta cu asemenea plagi muscate", a declarat medicul Petre Radauceanu, seful UPU-SMURD.

Medicii recomanda tuturor cetatenilor care au fost muscati de capuse, sau prezinta intepaturi de insecte, sa se prezinte de urgenta la spital.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
30

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
36

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
292

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...