Sapte cazuri de boala Lyme confirmate la Botosani

Dintre cele 41 de probe de laborator trimise la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, in cazul a 7 s-a confirmat boala Lyme. Anul trecut, din 55 de suspiciuni, au fost confirmate 16. Toti pacientii sunt sub tratament, supravegheati medical.

Directia de Sanatate Publica Botosani a trimis spre analiza, la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, 41 de probe de laborator de la botosaneni care au fost muscati de capuse, pentru a vedea daca se confirma sau se infirma boala Lyme. In 7 dintre cazuri boala a fost confirmata, conform datelor prezentate astazi de reprezentantii DSP Botosani.

"Muscaturi de capuse au fost tot timpul, insa ceea ce uita toata lumea este ca nu toate persoanele muscate de capuse se si imbolnavesc. Supravegherea maladiei Lyme, in Romania, este din 2010, cand a fost sesizata cresterea numarului de imbolnaviri in Europa si a intrat si Romania in supraveghere. Acum avem suspiciuni, dar nu avem rezultate pozitive. Asta nu inseamna ca din probele trimise nu pot fi si pozitive", declara in urma cu cateva zile epidemiologul Ecaterina Chihaia.

Pentru a se proteja de muscatura de capusa, medicii recomanda cetatenilor purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi, introdusi in sosete de culoare deschisa si textura mai deasa, purtarea unor pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje, ultilizarea Deet (Dietil toluamida) drept repelet, prin aplicarea pe pielea ce poate veni in contact cu capusele si utilizarea de repelenti pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor. De asemenea, recomanda tratarea (spalarea si uscarea cel putin o ora, cu aer cald/fierbinte) a hainelor folosite pe teren, dupa activitati desfasurate in zone cu potential de infestare cu capuse, inspectarea corpului cu atentie. Capusele se pot aseza/fixa oriunde, fara a provoca disconfort la atasare sau in timpul hranirii.

In cazul in care sunt gasite capuse pe corp, se recomanda inlaturarea prompta a capuselor, cu ajutorul unei pensete cu varful bont, prin prinderea cat mai aproape de piele si tragerea in sus, astfel incat aparatul bucal al capusei sa nu ramana in piele. Dupa inlaturarea capusei, pielea se va dezinfecta cu alcool sanitar (70%) si se va aplica un unguent continand un antibiotic cu spectru larg.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul lui Valeriu Iftime, Botoșaniul legat de Iași pe calea ferată: ”Una dintre cele mai importante teme!” (Video)

astăzi, 08:16

Un astfel de proiect a fost gândit de comuniști, însă nu s-a investit ca să fie funcțional, iar în momentul de față continuă să fie lăsat în paragină. Noul președint...

Imagini rare: De la Botoșani la munte! (Foto)

astăzi, 07:35

De data aceasta, Bogdan Chirilă a surprins o imagine extraordinară, fapt posibil doar câteva ore, dimineața. Este vorba despre Munții Stânișoarei. ”Vârful Bivolu (1530 ...

Mamă, l-am văzut pe tata cu una… (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Bulișor vorbește cu mama lui la telefon: -Mamă, l-am văzut pe tata cu una grasă și urâtă la piață. -Avea batic? -Da, unul negru. -Eu eram. Să vezi ce bătaie îți iei acasă!...