Sapte cazuri de boala Lyme confirmate la Botosani

Dintre cele 41 de probe de laborator trimise la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, in cazul a 7 s-a confirmat boala Lyme. Anul trecut, din 55 de suspiciuni, au fost confirmate 16. Toti pacientii sunt sub tratament, supravegheati medical.

Directia de Sanatate Publica Botosani a trimis spre analiza, la Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi, 41 de probe de laborator de la botosaneni care au fost muscati de capuse, pentru a vedea daca se confirma sau se infirma boala Lyme. In 7 dintre cazuri boala a fost confirmata, conform datelor prezentate astazi de reprezentantii DSP Botosani.

"Muscaturi de capuse au fost tot timpul, insa ceea ce uita toata lumea este ca nu toate persoanele muscate de capuse se si imbolnavesc. Supravegherea maladiei Lyme, in Romania, este din 2010, cand a fost sesizata cresterea numarului de imbolnaviri in Europa si a intrat si Romania in supraveghere. Acum avem suspiciuni, dar nu avem rezultate pozitive. Asta nu inseamna ca din probele trimise nu pot fi si pozitive", declara in urma cu cateva zile epidemiologul Ecaterina Chihaia.

Pentru a se proteja de muscatura de capusa, medicii recomanda cetatenilor purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi, introdusi in sosete de culoare deschisa si textura mai deasa, purtarea unor pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje, ultilizarea Deet (Dietil toluamida) drept repelet, prin aplicarea pe pielea ce poate veni in contact cu capusele si utilizarea de repelenti pe baza de permetrin prin pulverizari asupra hainelor. De asemenea, recomanda tratarea (spalarea si uscarea cel putin o ora, cu aer cald/fierbinte) a hainelor folosite pe teren, dupa activitati desfasurate in zone cu potential de infestare cu capuse, inspectarea corpului cu atentie. Capusele se pot aseza/fixa oriunde, fara a provoca disconfort la atasare sau in timpul hranirii.

In cazul in care sunt gasite capuse pe corp, se recomanda inlaturarea prompta a capuselor, cu ajutorul unei pensete cu varful bont, prin prinderea cat mai aproape de piele si tragerea in sus, astfel incat aparatul bucal al capusei sa nu ramana in piele. Dupa inlaturarea capusei, pielea se va dezinfecta cu alcool sanitar (70%) si se va aplica un unguent continand un antibiotic cu spectru larg.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șase migranți prinși la Prut, înainte de a intra ilegal în România! (Video)

astăzi, 11:26

Acțiunea a fost posibilă ca urmare a schimbului operativ de date dintre autoritățile de frontieră de pe cele două maluri ale Prutului. Cooperarea transfrontalieră dintre România și Repub...

Titularizare 2025: Pe 15 iulie are loc proba scrisă, VEZI centrele de concurs din Botoșani!

astăzi, 10:22

Accesul candidaților în sălile de concurs în vederea susținerii probei scrise se va face în intervalul orar 7.00 – 8.00. După primirea subiectelor, durata de redactare a lu...

Micul geniu cu origini botoșănene, AUR la Europenele din Slovenia cu echipa României la ȘAH! (Foto)

astăzi, 09:42

Nicolas Cazacu, pregătit la CS Politehnica Iași de antrenorul Vlad Ungureanu, a câștigat medalia de aur cu echipa României la Campionatul European de șah pe echipe Under 12, desfășur...