Botoşani: Deficienţele de comunicare între instituţiile statului îi pun pe oameni pe drumuri

Păţania unui botoşănean evidenţiază o gravă lipsă de colaborare între reprezentanţii Fiscului şi cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Plimbat între cele două instituţii pentru a-şi achita o taxă, botoşăneanul şi-a vărsat amarul.

S-a întâmplat ca botoşăneanul şi soţia luisă aibă nevoie de un card european de sănătate. Au mers la Casa de Asigurări de Sănătate unde li s-a comunicat că, nefiind asiguraţi, "trebuie să plătim contribuția de asigurări sociale de sănătate pe următoarele şase luni la Trezorerie, asta însemnând plata a câte 80 de lei pe lună, adică 480 de ei", explică el.

Mai mult, tot de la Casă i s-a explicat că fiind soţ şi soţie, doar unul dintre ei trebuie să plătească, celălalt devenindu-i co- asigurat.

"Înainte de a plăti, trebuia să mergem la ANAF sa depunem declarația pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlul de asigurări sociale de sănătate, în baza căreia se eliberează decizia de impunere şi, funcţie de aceasta, se plătește suma pe cele şase luni. Ajunși la ANAF, am mers la Informații și i-am spus doamnei de acolo că dorim să obținem cardul european de sănătate și vrem să plătim contribuția pe următoarele 6 luni. Ni s-a spus că nu se poate să plătim pe următoarele şase luni, iar ca să obținem cardul, trebuie să plătim pe ultimele şase luni plus luna curentă, de fiecare, adică 558+558=1116 lei! Le-am spus că cei de la CNAS ne-au zis sa plătim pe următoarele şase luni, pe ultimele cum au zis ei, și ne-au răspuns ca așa este legea și că trebuie să plătim! Am dat dreptate ANAF-ului și am plătit 1116 lei!", povesteşte botoşăneanul.

Ulterior, cei doi soţi s-au întors la Casa de Asigurări pentru depunerea documentelor în vederea eliberării cardului european de sănătate.

"I-am explicat domnului de acolo că cei de la ANAF ne-au pus să plătim altfel decât ne-au spus ei, pentru ca așa este legea, iar atunci domnul de acolo m-a contrazis arătându-mi un document primit de Casa de Asigurari de la ANAF prin care se arată că legea veche a fost abrogată, adică nu se mai plătește contribuția pe ultimele şase luni în urmă plus luna în curs, ci se plătește pe următoarele şase luni, plus că dacă suntem soț și soție, plătește doar unul, celălalt fiind co-asigurat! În concluzie, angajații de la ANAF Botoșani nu sunt la curent cu reglementările în vigoare!", îşi încheie povestea botoşăneanul.

Opinia Fiscului

Potrivit declaraţiei 604 pentru stabilirea obligaţiilor de plată cu titlu de contribuţie de asigurări sociale de sănătate de persoanele fizice care nu realizează venituri, persoanele neasigurate au două opţiuni la plata obligaţiilor cu titlu de contribuţie de asigurări sociale de sănătate.

"O opţiune este plata lunară, începând cu luna curentă, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei lunare de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară, pe o perioadă de cel puţin 12 luni. Aici contrabuabilul poate alege să plătească integral cele 12 luni sau măcar şase luni, însă în cazul în care după cele şase luni nu achită şi celelalte luni, Fiscul poate declanşa urmărirea contribuabilului ajungându-se la executarea lui. Cealaltă opţiune este ca la data depunerii declaraţiei, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei lunare de calcul reprezentând valoarea a de şapte ori salariul minim brut pe ţară rezultă valoarea de 558 de lei, exact suma pe care a plătit-o domnul. Cât despre faptul că soţia lui nu a fost prinsă drept co-asigurată, noi nu ştim ce i-a povestit domnul de la Casa de Asigurări dar nu se poate face aşa ceva. Deci, ori se plăteşte conta individuală din şapte salarii, ori pe 12 luni. NU există şase luni înainte, şase luni după.... Cât despre acea reglementare legală, noi ştim foarte bine ce am trimis, este exact ce v-am spus. Ce au interpretat colegii de la Casă, e problema lor", susţin reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice.

Opinia Casei de Asigurări

De partea cealaltă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Carmen Nicolau, susţine că nu există niciun coleg în instituţie care să comenteze modalitatea de plată a asigurărilor de sănătate.

"Noi nu putem oferi astfel de sfaturi şi nu cred că vreun coleg, vreun funcţionar al Casei i-a spus domnului aşa ceva pentru că pe noi nu ne interesează aspectele acestea. Noi nu ne ocupăm decât de urmărirea calităţii de asigurat a unei persoane şi din momentul în care o persoană îşi achită contribuţiile, ea devine asigurată chiar din acea zi. Cred că domnul a înţeles greşit", susţine Carmen Nicolau.

În concluzie, plata realizată de botoşănean este corectă, potrivit legii, urmând ca la prima raportare către CJAS, acestuia şi soţiei să i se recunoască statutul de asigurat

 

Spune-ne opinia ta