Bolile profesionale, cele care se produc ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, sunt cauzate de factori multipli şi au drept consecinţă o suprasolicitare a organismului. Lista este lungă, iar pe măsură ce industria se dezvoltă apar altele noi.
Care sunt condițiile care favorizează apariția unor boli profesionale, ce măsuri se impun pentru a preveni astfel de situații și dacă stadiul de prevenție este depășit ce tratament trebuie să alegem ne spune Eveline Ţibichi-Osnaga, psiholog colaborator al Doctorului Zilei.
- Există activităţi, profesionale cu grad ridicat de risc pentru îmbolnăvire, invaliditate sau deces. Meseria de poliţist, de pildă…
Psiholog Eveline Țibichi-Osnaga: Putem vorbi de boală profesională atunci când o afecţiune se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă. Această definiție a bolii profesionale nu lasă loc și pentru latura psihologică, pentru că psihologia nu tratează boli ci tulburări și de cele mai multe ori psihologia și psihoterapia au grijă de latura emoțională care deși nu pare, este foarte importantă.
- Din punct de vedere psihologic la ce sunt expuși polițiștii pe termen lung?
Psiholog Eveline Țibichi-Osnaga: Sistemul din care fac parte este unul rigid și pe termen lung ajunge să-i frustreze și pe unii să copleșască. Când sunt copleșiți de frustrare se refugiază în consumul de alcool, devin niște mici tirani în propria familie, se cred superiori în societate sau pur și simplu dezvoltă depresii. Aceste situații se întâmplă atunci când nu există igienă emoțională și nu imi doresc să se înțeleagă că situațiile prezentate sunt general valabile pentru toți polițiștii sau oamenii legii.
-Psihologia oferă explicații pertinente pentru anumite acțiuni pe care le facem conștient sau nu, cum explicați acest comportament care se identifică ușor la o parte din oamenii legii?
-Psiholog Eveline Țibichi-Osnaga: Cheia stă în personalitatea și în caracterul indivizilor. De aceea unii se mulează foarte bine pe cerințele postului și fac față bine și alții sunt, cum spuneam, copleșiți. O altă explicație relevantă stă în subpersonalitățile fiecărui individ. Subersonalitățile sunt acele “măști” pe care le purtăm în societate, care se potrivesc unor rolurilor pe care ni le asumăm în timp. Problema apare atunci când nu folosim masca corespunzătoare rolului pe care îl avem de jucat în societate. Iar în spatele măștilor pe care le purtăm de cel mai multe ori stau niște nevoie care nu sunt satisfăcute. Cele mai des întâlnite nevoi ale oamenilor care apără legea sunt: nevoia de iubire, nevoia de a avea mai mult și nevoia de a fi superiori.
Ce înseamnă igienă emoțională când vine vorba oamenii legii? De ce este atât de importantă?
Psiholog Eveline Țibichi-Osnaga: Igienă emoțională însemnă în general că ceea ce gândim și ceea ce simțim să fie în armonie. În ceea ce îi privește pe oamenii legii, este dificil să fie mereu atât de zen pentru că este greu să gestionezi riguarea meseriei, supunerea în relația cu superiorii ierarhici sau atunci când colectivele sunt predominante de bărbați sau de femeie, etc. Situațiile menționate se întâlnesc și în alte medii însă pentru cei care apără legea au de multe ori un impact mai puternic. Igiena emoțională este utilă pentru că ea ne ține departe de conflicte interioare, anxietâți, despresii etc. Complet pe Doctorul zilei.ro...