Medicul primar ORL Elena Lățcan trage un semna de alarmă referitor la decesele provocate de gripă. ”Eu cred că una din cauzele agravării gripei ar putea fi otita nedepistată care, mai ales în cazul copiilor care dezvoltă foarte ușor această boală, poate fi un punct de plecare pentru meningită, o infecție a creierului, cu potențial letal.”
Potrivit specialistei ORL, orice persoană care observă că simptomele gripei sau răcelii nu se ameliorează în trei zile, ar trebui să meargă la un consult ORL pentru că ar putea fi vorba de otită. Otita se manifestă prin apariția febrei de peste 38 de grade Celsius, durerii în spatele urechii și migrenei. Pot apărea și tulburări de echilibru sau senzație de vomă.
"În cazul copiilor febra care apare în cursul nopții poate fi un semn de otită. Mai pot apărea vărsături, scaune proaste. Dacă ajunge la ORL, se face o timpanotopie, adică se deschide timpanul și se elimină presiunea craniană dar și infecția și în acest fel putem preveni răspândirea infecției către creier, adică meningita”, a completat dr. Elena Lățcan.
Otitele pot fi externe sau medii. Otita medie, infectie a urechii medii, poate fi o complicatie a infectiilor amigdaliene, rino-faringiene si sinusale. De altfel, otita se numara printre bolile care recidiveaza cel mai frecvent. In cazul otitelor medii, atat pentru adulti, dar in special pentru copii, aerosolii sunt o solutie eficienta.
Totusi, antibioterapia este cea care face diferenta intre evolutia unei otite simple, in stadiu incipient, catre otita seroasa sau catre otita purulenta. De aceea prezentarea la medicul ORL-ist este importanta inca de la debutul simptomatologiei.
In cazul otitei purulente tratamentul antibiotic este necesar, ideal dupa antibiograma efectuata pe secretia din profunzimea conductului auditiv extern si la recomandarea medicului. In caz contrar, riscurile de dependenta sau de ineficacitate a tratamentului sunt destul de mari. Netratata, otita duce la forme grave, afectand urechea medie si pe cea interna, cu complicatii endocraniene (meningite, meningoencefalite, abcese cerebrale), putand duce chiar la pierderea auzului.
Doctorul zilei