Cercetatorii estimeaza ca blocarea in caile respiratorii a unui corp strain, inclusiv a unei pastile, poate duce la sufocare. De asemenea, riscul exista si este mult mai crescut in cazul in care este vorba despre obiecte mai mari sau de alimente.
Din acest motiv, este vital ca populatia generala sa stie cum sa previna sau sa opreasca sufocarea. Problemele de acest tip se pot rezolva rapid si in mod relativ simplu, daca se cunosc cateva manevre extrem de importante.
Daca victima poate realiza aceste activitati, inseamna ca ocluzia cailor respiratorii nu este completa. Persoana in cauza trebuie incurajata sa continue tusea, deoarece aceasta reprezinta modul natural al organismului prin care se pot elimina obiectele straine din gat.
Daca persoana afectata respira, dar pastila este inca in gat, trebuie incurajata sa consume putina apa pentru a o deplasa. In cele mai multe cazuri, pastila nu trebuie lasata sa se dizolve in gat, putand provoca diferite complicatii.
Daca victima este singura
Daca o persoana este singura si se sufoca din cauza unei pastile sa a altui corp strain, primul pas consta in apelarea rapida a serviciului de urgenta (112). Ulterior, victima trebuie sa incerce sa efectueze manevra Heimlich pe propria persoana. Pentru acest lucru trebuie sa se tina cont de urmatorii pasi:
- plasarea unui pumn la jumatatea distantei dintre ombilic si apendicele xifoid, urmand ca pumnul sa fie cuprins cu mana opusa;
- aplecarea pe un obiect robust, precum o masa sau un scaun, astfel incat capul sa fie orientat spre inainte;
- impingerea pumnului in sus si in interior cu ajutorul unei miscari rapide pentru a forta obiectul sa iasa din caile respiratorii si sa ajunga in cavitatea bucala.
Tusea nu trebuie oprita, ajutand la dislocarea pastilei din locul in care este blocata. De asemenea, studiile au demonstrat ca manevra Heimlich aplicata pe sine este la fel de eficienta ca si cum ar fi efectuata de alta persoana.
Daca victima nu poate respira, tusi sau striga
In cazul in care victima tuseste, trebuie incurajata sa o faca in continuare. Totusi, daca respiratia devine dificila si nu se mai poate tusi sau vorbi, este nevoie de interventie rapida. Astfel, se indica aplicarea unui numar de 5 lovituri ferme interscapulare, astfel:
- salvatorul trebuie sa se pozitioneze in spatele victimei, dar usor in lateral. De asemenea, victima poate fi asezata pe scaun si sa stea aplecata;
- in cazul in care victima este in picioare, aceasta trebuie aplecata usor spre inainte, iar o mana a salvatorului trebuie sa fie plasata pe abdomenul acesteia;
- ulterior, se aplica 5 lovituri ferme intre omoplati sau chiar mai putine daca pastila a parasit caile respiratorii si se reiau functiile respiratorii normale;
- in cazul in care respiratia nu se reia, iar corpul strain nu paraseste tractul respirator, se incepe manevra Heimlich.
Manevra Heimlich presupune 5 compresii abdominale puternice sau mai putine, daca pastila paraseste organismul. Se realizeaza astfel:
- salvatorul se asaza in spatele victimei, dar usor in lateral, iar aceasta trebuie sa stea usor aplecata spre inainte;
- victima trebuie cuprinsa cu ambele maini ale salvatorului. Pentru acest lucru se plaseaza pumnul unei maini deasupra ombilicului victimei, iar mana cealalta mentine incheietura mainii opuse;
- dupa plasarea corecta a mainilor in jurul victimei se tractioneaza puternic in spre salvator si in sus, astfel incat corpul strain sa paraseasca organismul. In general, compresiile se efectueaza de 5 ori, urmate de alte 5 lovituri interscapulare sau se continua pana cand corpul strain este eliminat.
Daca victima devine inconstienta
Daca persoana este inconstienta, se impune apelarea numarului unic de urgenta 112. Victima trebuie evaluata corespunzator, prin utilizarea metodei PAS:
P – privirea victimei pentru a observa miscarile abdominale provocate de respiratie;
A – ascultarea fluxului de aer ce intra/iese din organism;
S – se simte cu ajutorul obrazului fluxul de aer ce iese din organismul victime.
Continuare pe sfatulmedicului.ro...