O analiza arata ca s-a gasit mercur si plumb, in pestii din magazine. Specialistii din sanatate au luat in vizor doua tipuri: somonul si pangasiusul, respectiv cel mai scump si cel mai ieftin peste.
Desi face parte din categoria de lux a alimentelor, somonul de la noi de pe piata este, in general, cel de cultura care este hranit artificial, spun nutritionistii. “In general, ceea ce avem noi pe piata este peste de cultura. Somonul de cultura este hranit artificial, de asta este si mai gras. Beneficiul de Omega 3 obtinut din somon isi pierde practic din valoare”, sustine nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Pretul mare nu ne garanteaza si faptul ca pestele este mai sanatos. Dimpotriva, cel crescut in captivitate ne poate face mai mult rau decat bine.
Specialistii spun ca multi pesti de cultura sunt crescuti intr-un bazin de tipul unei cazi, iar pe fundul apei este plin de reziduuri.
La fel de toxic este si pangasiusul. “Este un peste crescut in ape reziduale cu cantitati foarte mari de toxine. Practic nu are niciun fel de beneficii cu potential”, completeaza expertul in alimentatie.
Astfel, nutritionistii ne recomanda sa consumam pestele local. Novacul, crapul, salaul sau scrumbia de Dunare sunt pesti cu calitati nutritive superioare. sursa