Asistentă din Spitalul Județean, urări pentru colegii anchetați și reținuți: ”Sunt oameni cu O mare!”

Sistemul sanitar botoșănean scrie în această iarnă cea mai neagră pagină din istoria instituției. Medici, asistente, dar și personal tehnic, de la economiști, registratori la șefi servicii, sunt în prezent în arest pentru fapte de corupție.

Asistentă din Spitalul Județean, urări pentru colegii anchetați și reținuți: ”Sunt oameni cu O mare!”

Pe lista celor arestați se află fostul manager al Spitalului Județean de Urgențe Mavromati, dar și un director de îngrijiri, un medic-șef de la Secția de Terapie Intensivă și un medic-șef de la Medicină internă, precum și asistenți. Toți sunt acuzați de luare de mită, trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.

Potrivit DNA, inculpații primeau pentru a facilita ocuparea unui post de asistent în spital bijuterii și bani între 8.000 și 15.000 de euro, iar pentru un post de altă natură, cum ar fi brancardier ori spălătoreasă, între 2.000 și 5.000 de euro.

Opt dintre persoanele reținute inițial petrec sărbătorile de iarnă după gratii, altele fiind plasate în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

”Știu că în orice conflict sunt și victime colaterale!”

În aceste zile în care familiile se reunesc, în care urările de sănătate, pace sufletească și bunăstare au împânzit întreg spațiul virtual, și-au făcut loc și mesajele către cei arestați.

Un astfel de mesaj a fost transmis de o asistentă din cadrul Spitalului Județean Mavromati. Camelia C. nu doar că le-a urat colegilor ”putere să treceți peste toate”, dar a vorbit și despre meritele acestora în bunul mers al unității medicale.

”Nu știu unde sunt prietenii mei... Mulți din cei anchetați și reținuți sunt oameni cu O mare, care m-au ajutat la acreditare, și nu numai, care au pus suflet pentru spital, pentru cei de lângă ei, pentru locul de muncă... Sărbători  binecuvântate, cu pace și bucurie în suflet! La multi ani, ing. Tatarcan (nota red.: șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare) și ing. Listar, doi oameni minunați! La mulți ani, Marinela Preda (nota red.; asistent-medical șef Secția AT), care ai făcut din secția ATI ceea ce mulți nu credeau că se poate! La mulți ani celor care au făcut acreditarea posibilă. Știu că în orice conflict sunt și victime colaterale. Vă doresc putere să treceți peste toate!”, a scris Camelia C.

”Pentru mine sunt doar victime ale sistemului!”

Cuvintele asistentei medicale au stârnit reacții pro și contra în spațiul virtual.

Mihaela V., care precizează că este plecată de 12 ani din România, spune că în țara ei nu are nicio șansă să obțină un post în urma unui concurs, din cauza corupției. Botoșăneanca spune că persoanele arestate sunt ”victime ale sistemului” și că faptele care li se impută fac și ele parte dintr-o parctică ”de zeci de ani”.

”Foarte complex și foarte mult de analizat. Plecată de 12 ani din țară, cu siguranța dacă aș vrea să mă întorc în România n-aș avea nicio șansă să dau un concurs pentru un post și vă asigur că nu sunt o nulitate. Examenul pentru un post este ca și cum ai terminat școala și trebuie să-ți iei diplomă, foarte prost conceput. Normal ar fi să îți depui cv-ul, dai un interviu și cu asta basta. Era o propunere parcă să se dea examenele în alte județe, pentru împiedicarea corupției, era o idee foarte bună. Școlile se fac pe bani…, trece toată lumea, cred că acolo ar trebui severitate. Acești oameni care au fost arestați plătesc pentru toată România. Schimbarea ar trebui să vină de sus tare și în multe feluri. Am avut ocazia să cunosc două persoane dintre cele arestate și da, oameni deștepți și foarte muncitori, pentru mine sunt doar victime ale sistemului. N-au făcut nimic în plus, ca toți ceilalți din orice oraș din România, practicat de zeci de ani. Le doresc putere, înțelepciune și curaj familiilor lor!”, a scris Mihaela V.

”Șpaga se va lua mai pe la dos”

În replică la cele scrise de Mihaela, Cătălin I. spune că este de neconceput ca o astfel de practică să se perpetueze fără ca nimeni să nu ia nicio măsură.

”Este de neconceput să dai bani ca să muncești, după ce ai învatat să ai o diplomă. Și cu siguranță sunt o grămadă de oameni foarte bine pregătiți care ar da bani numai să poată să-și întrețină familia, pentru că așa e peste tot, începând cu cei de la guvern în jos. Mă întreb ce se va schimba după această "victorie" a DNA... în afară că au distrus câteva familii și că șpaga se va lua mai pe la dos. Foarte trist”, spune Cătălin I.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
309

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
329

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
199

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...