Alexandru Rafila, despre salariile medicilor: ”Nu mai putem plăti fără criterii de performanță!”

Alexandru Rafila ar vrea să existe criterii de performanță pentru medici, având în vedere că unii sunt plătiți foarte bine și nu li se cere nimic.

Alexandru Rafila, despre salariile medicilor: ”Nu mai putem plăti fără criterii de performanță!”

Alexandru Rafila a vorbit în cadrul proiectului România Inteligentă, la conferința națională “Finanțarea Sănătății în 2024 – Calea spre sustenabilitate și inovație”, despre prioritățile pe care Ministerul Sănătății le are pentru anul următor.

”În România avem un număr mic de contributori, la Fondul național unic de sănătate, au fost în jur de 5 milioane, acum după noile reguli fiscale numărul a ajuns la aproape 6 milioane. Sunt 800.000 de plătitori suplimentari care fuseseră exceptați până de curând, și cred că aceste soluții convergente pot să ducă într-adevăr la o creștere sustenabilă a proporției din PIB. Să nu uităm că România nu are nici un PIB extrem de mare pe cap de locuitor și atunci, dacă ai și un procent relativ mic dintr-un PIB care nu este printre primele în Uniunea Europeană, în mod evident cheltuiala efectivă cu sănătatea nu este una de top. Dar noi avem niște priorități, avem acest plan de combatere și de control al cancerului, sperăm să îl putem demara în acest an pentru că el va fi un întreg proces”, a spus Ministrul Sănătății.

Cheltuieli pentru drepturi salariale

”Anul trecut, Ministerul Sănătății a transferat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate vreo 12 miliarde de lei pentru cheltuieli salariale. Adică există din partea bugetului de stat, deci în afară de ceea ce plătește spitalul din contractul cu casa, există o sumă care este transferată către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și respectiv Casele Județene și spitale pentru reechilibrare, pentru plata acestor drepturi salariale. Sigur că dacă plătim 80% salarii, și s-au scumpit utilitățile și așa mai departe, partea care îți rămâne pentru medicamente și pentru dispozitive medicale și pentru consumabile este mică. Dar eu vă spun ce am propus noi la Ministerul Sănătății și sunt convins că și Casa Națională de Asigurări de Sănătate dorește acest lucru”, spune ministrul.

Criterii de performanță pentru personalul medical

”Și încă un lucru pe care trebuie să-l spun este faptul că nu putem plăti în continuare fără să existe criterii de performanță pentru personalul medical. De exemplu, dacă eu am într-un spital un chirurg care face trei operații pe lună și altul care face 50 de operații pe lună, noi îi plătim la fel. Ori această plată pe bază de performanță ar trebui să existe”, a mai spus Alexandru Rafila în cadrul proiectului România Inteligentă, conferința națională “Finanțarea Sănătății în 2024 – Calea spre sustenabilitate și inovație” despre prioritățile pe care Ministerul Sănătății le are pentru anul următor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
58

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
318

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
137

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...