Patru luni de la moartea Alexandrei. Etajul unde a murit tânăra mamă este în reabilitare, cum sunt tratate astăzi pacientele (Foto)

”N-am vrut să fiu sclavul celor bogați și nici să se creadă că-i jefuiesc pe săraci. Nu am vrut să fac avere din suferința bolnavilor”, este citatul afișat astăzi pe holurile Maternității din Botoșani. Cuvintele aparțin lui Leon Dănăilă, neurochirurgul născut în Darabani.

Patru luni de la moartea Alexandrei. Etajul unde a murit tânăra mamă este în reabilitare, cum sunt tratate astăzi pacientele (Foto)

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Mavromati a apelat la cuvintele academicianului neurochirurg după tragedia produsă în urmă cu patru luni în Maternitatea Botoșani, când moartea Alexandrei Ivanov a scos la iveală nu doar lipsa de empatie a personalului, ci și probleme grave în îndeplinirea actului medical.

Vizita în Maternitate a unui deputat

Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a vizitat duminică, 17 decembrie, Maternitatea Botoșani, pentru a verifica schimbările produse în unitatea medicală la împlinirea a exact patru luni de la internarea Alexandrei Ivanov, tânăra care în dimineața zilei de 18 august 2023 murea ignorată de medici.

Deputatul a vrut să viziteze mai întâi vestiarele unde se schimbă personalul medico-sanitar, constatând că s-au produs schimbări vizibile, încăperile fiind reabilitate între timp.

A vrut apoi să urce la etajul 5 al secției de Obstetrică-Ginecologie, acolo unde în luna august Alexandra își găsea sfârșitul.

În prezent, etajul 5 al Maternității este în reabilitare, potrivit celor precizate de dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati, aceasta fiind prezentă pe parcursul întregii vizite a deputatului Ungureanu în secția medicală.



Astfel că parlamentarul a fost invitat la etajul 4, unde astăzi sunt tratate pacientele secției de Obstetrică-Ginecologie. Prima constatare: au fost montate camere video de supraveghere pe holuri. În schimb lipsesc și astăzi butoanele de panică, cele care ar fi ajutat-o pe Alexandra să cheme un medic în urmă cu patru luni.

”Nu vreau sonerie ca pe vremea lui Ceaușescu!”

În schimb, au apărut la paturile pacientelor butoane care comunică cu soneria din camerele de gardă.

”Nu s-au montat butoane de panică pentru că ministrul PSD Alexandru Rafila a blocat finanțarea spitalelor prin ordonanța austerității. La patul pacientelor s-au montat butoane care comunică cu soneria din camera asistentelor, dar fără sistem de monitorizare a timpilor de reacție a personalului medico-sanitar. Nu vreau sonerie ca pe vremea lui Ceaușescu. Este nevoie de un sistem care înseamnă că pacienta apasă, iar în momentul în care apasă, în secunda 1 sună la camera de gardă, camera de gardă pe baza cardului răspunde. Doamna manager vede astfel cât a trecut din momentul în care pacienta a sunat până la momentul în care asistenta ajunge la ea”, a precizat deputatul Emanuel Ungureanu.

De altfel, deputatul a intrat într-un salon, întrebând o pacientă dacă, atunci când s-a internat, a fost informată cu privire la aceste ”butoane de panică”. Întrebare formulată și de managerul spitalului.

”Vi s-a explicat la internare că este o sonerie în salon?”, a fost întrebarea adresată și de managerul Monica Adăscăliței.

Răspunsul a fost evaziv, femeia neștiind cum trebuie să procedeze în situația în care este nevoită să cheme urgent un medic sau o asistentă.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
192

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
95

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
104

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...