Alertă sanitar-veterinară: Trei focare de rabie în Botoșani, atenție la câinii și pisicile din gospodării!

Nu mai puțin de trei cazuri de rabie au fost confirmate în localități din județul Botoșani, din lunca Siretului.

Alertă sanitar-veterinară: Trei focare de rabie în Botoșani, atenție la câinii și pisicile din gospodării!

   Foto: sportimpact.ro

Potrivit specialiștilor, cazurile de rabie se concentrează în localități din lunca Siretului și apropiate de frontiera cu Ucraina.

Astfel, în acest moment există trei focare de rabie în evoluție la Cândești – o bovină, la Vlădeni - un câine, și la Șendriceni – două bovine.

Lunca Siretului se dovedește a fi cu un puternic potențial de răspândire de virus rabic (rabigen).

Specialiștii cred că numărul mare de vulpi și mai nou de șacali din lunca Siretului ar putea explica în mare parte această răspândire a rabiei.

Medicii veterinari fac un apel către ceățenii din localități din lunca Siretului, să apeleze la specialiști pentru ca pisicile și câinii din gospodării să fie identificați și vaccinați antirabic. Dar și să sesizeze imediat dacă apar forme de agresivitate, respectiv forme paralitice la animalele din gospodărie, semne clare ale rabiei.

De asemenea, un avertisment a fost direcționat și către primari, cu privire la câinii fără stăpân.

În Botoșani, unul dintre cazurile de turbare este la un astfel de câine fără stăpân. Cum câinii au contact mult mai direct cu gospodăriile și cu oamenii decât vulpile, riscul de transmitere este mult mai mare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
84

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
114

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
975

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...