Moartea Alexandrei i-a făcut din nou pe oameni să vorbească fără frică. De data aceasta, și bărbații sunt alături, într-o serie de proteste fără precedent la Botoșani. Durerea unei familii a devenit durerea unei țări întregi. Nu este vorba despre a blama cadrele medicale care își fac meseria cu profesionalism și pentru care empatia nu se măsoară în grosimea plicului. Oamenii vorbesc despre practici neortodoxe, implementate în sistem de mulți ani, precum cea a pacientelor care nu sunt tratate în spitalul de stat pentru că medicul curant este în privat.
Zeci, sute de mame au reclamat problemele unui sistem care, în loc să vindece, produce traume. Cel mai frumos moment din viața unei femei, acela în care devine mamă, devine unul traumatizant nu din cauza condițiilor din spitale, nu din pricina lipsei aparaturii medicale, ci din cauza comportamentului cadrelor medicale.
De ani și ani, mediul online a oferit imaginea acestei instituții, recenziile lăsate de utilizatorii Google Maps fiind la vedere și ușor de accesat nu doar de către viitoarele paciente, ci și de organele abilitate să intervină în aceste cazuri.
Iată câteva recenzii formulate de către paciente în platforma Google Maps a Maternității Botoșani, cu mențiunea că nu am selectat niciun mesaj scris după data de 18 august 2023, ziua morții Alexandrei Ivanov:
Ioana Z., în urmă cu două luni: ”Spitalul din România a devenit o rușine, pacienții sunt tratați și jigniți într-un mod foarte, foarte urât cu cuvinte super jignitoare și deplasate fără rușine. "Doctorița" P. cu siguranță a greșit meseria și cu siguranță părinții dumneaei nu au știut să o educe. O rușine au devenit spitalele noastre”.
Maria U., în urmă cu trei luni: ”Trebuie să dai un ban stânga-dreapta sau să ai cunoștințe în maternitate, altfel... e jale. Mai ales dacă ești mămică ce nu poate alăpta, e și mai jale. 2023 - maternitate de tot râsul! Banul își spune cuvântul!”
Georgiana M., în urmă cu opt luni: ”Patru ore de așteptare în urgență cu hemoragie, nimeni nu a venit nici măcar să mă întrebe cum mă numesc. A doua zi de la 8.00 am revenit, m-am gândit poate mă vor trata altfel, după două ore a venit doamna V., care m-a tratat ca și cum aș inventa”.
Tymbark K., în urmă cu doi ani: ”Din câte știu "doamnele doctorițe și asistente" sunt plătite de noi. De ce trebuie dat bani în stânga și dreapta ca să te bage cineva în seamă? Dacă nu dai banii stai cu orele în durere și nu te bagă nimeni în seamă! Degeaba plătim taxe și impozite dacă ajungem în spitale și ne omoară!”.
Liliana M., în urmă cu doi ani: ”Au trecut 14 ore de la externare și starea de SCÂRBĂ ȘI GREAȚĂ, față de calitatea actului medical de la maternitatea Botoșani nu dispare (să nu mai pomenim că sunt 3 cabine de wc ptr 6 saloane, fără hârtie igienică, cu uși defecte, cu lenjerie infectă, fără perne etc). Da, voi solicita Conducerii maternității și Colegiului Medicilor explicații asupra acestui comportament. Păcat că există diplome de medici la persoane care nu au "școala elementară a bunului simț".
R.R., acum doi ani: ”Observ că la această maternitate este o regulă să te comporți în mod barbar cu pacientele, care uneori... mai și mor! Puneți mâna că toate aveți telefoane și filmați sau înregistrați măcar audio, apoi date la ziare și televiziuni!”
Sursa foto: Google Maps