Președintele PNL Botoșani, deputatul Costel Șoptică, spune că Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este inițiat și dezvoltat de partidul pe care îl reprezintă, dezavuând însușirea meritelor de către social-democrați.
„Programul este 100% liberal. Este un program care a fost inițiat de Partidul Național Liberal când era într-o alianță cu USR și, de altfel, ruperea alianței la acel moment se datorează acestui program. Nu pot fi de acord să văd că apare, chiar dacă este deputat, doamna sau domnișoara Huțu (n.r.: deputatul PSD Alexandra Huțu), să prezinte că este un program PSD, PSD se ocupă, face, aduce și drege la Botoșani, pentru că nu este adevărat și trebuie să aducem lucrurile exact așa cum s-au întâmplat de fapt. Domnul Florin Cîțu a pierdut și funcția de prim-ministru al României pentru acest program”, a declarat parlamentarul, vineri, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL.
El a subliniat că singurele persoane cărora se datorează obținerea fondurilor guvernamentale sunt primarii și angajații din aparatele de specialitate.
„Beneficiarii trebuie să fie toți botoșănenii, pe de o parte, iar pe de altă parte, meritul pentru acele 129 de proiecte care sunt în acest moment acceptate în acest program revine exclusiv primarilor, indiferent de culoarea politică, că sunt 28 de primari PNL, sau 43 de primari PSD, sau un primar PMP, doi independenți, sau doi de la Pro România, le aparține meritul de depunere acestor primari și echipelor pe care le-au avut în jurul dumnealor”, a continuat Costel Șoptică.
El a anunțat că săptămâna viitoare se demarează etapa de semnare a contractelor de finanțare.
„Sper ca într-un timp cât mai scurt să ajungă toți să semneze contractele pentru declanșarea acestor lucrări. Am avut o întâlnire cu domnul Ciucă și, începând de săptămâna viitoare, se semnează contractele”, a spus liderul PNL.
„La Botoșani lucrurile stau ceva mai în urmă”
Deputatul spune că există o serie de inconveniente cu care se confruntă primarii. Cel mai mare dintre acestea este că, în unele cazuri, sumele obținute sunt mai mici decât cele solicitate, ceea ce implică refacerea documentațiilor.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu primarii noștri în special, la Botoșani lucrurile stau ceva mai în urmă, generat de faptul că sumele alocate pentru fiecare proiect în parte nu bat cu cele care au fost cerute inițial. Și atunci trebuie ca toate studiile de fezabilitate să fie reactualizate, la nivelul sumelor care au fost primite în acest program, pe de o parte. Iar pe de altă parte, dumnealor trebuie să-și refacă întreaga documentație în sensul în care trebuie să aibă totul la zi pentru ceea ce aplică în acest moment și toate avizele pe care le aveau trebuie scoase din nou, dacă acestea au ieșit din termenul de valabilitate. Și este un termen de durată”, a adăugat Șoptică.
El a reliefat totuși un aspect care avantajează administrațiile locale.
„Este îmbucurător că fiecare primar, fiecare UAT, va putea semna pentru fiecare lucrare la momentul în care aceasta îndeplinește condițiile. Deci nu mai sunt probleme ca până acum, că trebuia să fie în întregimea sa județul Botoșani cu toate proiectele puse la punct”, a concluzionat președintele PNL Botoșani.