Un botoșănean, printre anonimii instalați de Parlament în conducerea CNSAS. Marius Oprea nu a mai avut loc!

Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a votat, miercuri, noii membri din Colegiul CNSAS, pentru un mandat de șase ani, funcție cu rang de ministru secretar de stat. Cinci membri au fost propuși de PSD - Valentin Blănariu, Mihai Cioflâncă, Cătălin Boris Precul (Botoșani), Cazemir Ionescu, Nicolae Vuvrea, USR a primit un loc în CNSAS pentru Germina Nagâţ, iar UDMR l-a trimis pe Ladislau Antoniu Csendes în echipa din fruntea instituției.
 
Candidații PMP (Florian Bichir) și ALDE (Marius Oprea) nu au fost votați în CNSAS pentru că numărul locurilor disponibile s-a epuizat. PNL nu a făcut nicio propunere, pentru că reprezentanților săi nu le-a expirat încă mandatul. Partener de guvernare al PSD, ALDE a fost lăsat, astfel, fără reprezentant în Colegiul CNSAS.
 
Potrivit Evenimentul Zilei, negocierea posturilor s-a făcut luni, 26 martie, cu două zile înainte de vot. Liderii grupurilor parlamentare au semnat în acest sens un ProcesVerbal în care au căzut de acord să lase PMP și ALDE în afara CNSAS. Acordul a fost semnat inclusiv de liderii partidelor care nu au mai prins loc.
 
Cine sunt anonimii instalați de Parlament
 
Florian Bichir, istoric, jurnalist, scriitor, doctor în teologie și membru CNSAS din 2012, propus de PMP pentru un nou mandat, nu a primit un loc la prima împărțire între partide. La fel a pățit și candidatul ALD - Marius Oprea, doctor în istorie și fost preşedinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România.
 
În schimb, partidele au bătut palma să le asigure un loc în CNSAS unor anonimi:
 
● Nicolae Vuvrea a fost consilier local în Drobeta Turnu Severin şi inspector de specialitate în CJ Mehedinţi. A absolvit Facultatea de Drept la Academia de Poliție Al.I Cuza. A mai fost director al Direcţiei de Gospodărire în Drobeta Turnu Severin.
 
● Vasile Blănariu a absolvit Facultatea de Drept din Craiova, a fost consilier local la Reșița, și deputat în legislatura 2012-2016. În 2012-2015 a condus PP-DD Caraș-Severin și ulterior a trecut la UNPR și apoi la PSD.
 
● Cătălin Precul (Botoșani) a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi. A fost consilier al președintelui Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți.
 
● Germina Nagâț, doctor în filosofie, este director la Direcţia Investigaţii a CNSAS din 2001.
 
● Constantin Buchet a mai făcut parte din CNSAS, la propunerea PRM, dar a demisionat în 2005, după ce a comunicat presei, în fals şi încălcând uzanţele Colegiului, că articolul „C.V. Tudor i-a livrat fetiţe de 15 ani lui Eugen Barbu”, publicat de Academia Caţavencu, nu era bazat pe informaţii din dosarele CNSAS.
 
Marius Oprea, unul dintre creatorii CNSAS
 
Istoricul Marius Oprea a explicat ieri pentru EVZ cum a ajuns în situaţia de a nu ajunge nici acum în Colegiul CNSAS, în condiţiile în care este unul dintre cei care a scris legea de funcţionare a acestui organism la sfârşitul anilor ‘90. „Nu este normal ca un partid parlamentar să nu poată avea reprezentant din simplul motiv că s-au terminat locurile. Nu ştiu ce s-a întâmplat la negocieri pentru că eu nu am participat, dar mi se pare foarte ciudat că din nou nu am acces în Colegiul CNSAS, eu fiind unul dintre creatorii legii de funcţionare a instituţiei, dar nefiind niciodată numit în conducere”, a spus istoricul.
 
Întrebat de reporterul Evenimentul Zilei dacă are vreun indiciu care să îl ducă la ideea că s-a încercat blocarea accesului său în Colegiul CNSAS, Marius Oprea a spus: „Nu ştiu dacă au încercat să mă blocheze să ajung acolo, dar eu constat un lucru ciudat: până acum CNSAS a studiat şi a dat publicităţii doar cazuri de personaje celebre, care să ţină prima pagină a ziarelor, dar nu a deconspirat lucrătorii fostei Securităţii şi metodele lor de acţiune în ceea ce priveşte poliţia politică. Acesta era unul dintre proiectele mele în conducerea CNSAS, să ajungem să explicăm cum a funcţionat practic poliţia politică în acele vremuri şi să deconspirăm lucrătorii de rând şi metodele lor”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI