Eduard Hellvig, director general al SRI, a demarat procedura de retragere a ofiterilor Serviciului care au fost detasati la ANAF, la Directia Generala Antifrauda Fiscala, din anul 2014.
"Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, in baza unei analize, a initiat demersurile legale pentru incetarea detasarii ofiterilor in cadrul ANAF", a transmis Serviciul, potrivit unui raspuns pentru Mediafax.
Este vorba despre 28 de ofiteri SRI care activau in cadrul ANAF, mai sustine sursa citata.
"Numarul ofiterilor SRI detasati la ANAF nu a fost niciodata de ordinul sutelor si a fost tot timpul mai mic decat cel aprobat prin hotararea CSAT. Initial, au fost detasate 28 de cadre, in prezent, aflandu-se in derulare procesul de retragere etapizata a acestora", transmite SRI.
Institutia a specificat si pe baza carei legi au fost detasati ofiteri SRI in cadrul ANAF.
"Specialisti militari din cadrul Serviciului Roman de Informatii au fost detasati la ANAF, la solicitarea acestei institutii, in conformitate cu prevederile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, in baza unei hotarari CSAT clasificate. Specialistii detasati au contribuit la cresterea gradului de expertiza analitica, la consolidarea unor mecanisme si proceduri de lucru unitare si, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate", a mai precizat SRI.
Institutia a tinut sa sublinieze ca nu exista un protocol de colaborare cu ANAF "in problematica detasarii unor specialisti la aceasta institutie".
Nu in ultimul rand, SRI a informat ca "atributiile ofiterilor detasati au fost exclusiv cele aferente fiselor de post ale functiilor ocupate in cadrul ANAF" si ca, "pe perioada detasarii, ofiterii SRI au raspuns exclusiv obligatiilor de serviciu atribuite de sefii ierarhici din cadrul ANAF".