Parlamentarii vor putea angaja persoane cu care au mai muncit în ultimii cinci ani

Parlamentarii vor putea angaja persoane cu care au mai muncit în ultimii cinci ani

Parlamentarii vor putea să angajeze persoane cu care s-au mai aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, potrivit unui proiect comun de act normativ adoptat ieri de Senat și de Camera Deputaților. Mai exact, acest lucru nu va constitui conflict de interese, astfel că aleșii poporului nu vor putea fi trași penal la răspundere pentru angajarea persoanelor respective.

Potrivit Avocatnet.ro, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor a fost adoptată în cadrul unei ședințe reunite a celor două Camere parlamentare. Acesta este un tip de proiect pentru care dezbaterea și adoptarea se fac la comun, ceea ce înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnătura președintelui României.

Concret, senatorii și deputații au decis că angajarea persoanelor cu care au mai lucrat în ultimii cinci ani nu poate fi sancționată penal. „Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputații s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani”, prevede actul.

Articolul 301 din Codul penal dispune că, pentru conflictul de interese, funcționarii publici pot fi pedepsiți cu închisoare de la unu la cinci ani și cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa funcții publice.

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, stabilește Codul penal.

Proiectul de lege comun adoptat de Parlament va ajunge în curând, pentru promulgare, la președintele României.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...