Decizia CCR de a cere BEC renumărarea tuturor voturilor din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în termen de 24 de ore riscă să arunce în aer scena politică și așa tensionată.
Diferența dintre Elena Lasconi (Uniunea Salvați România - USR), plasată pe locul al doilea, și Marcel Ciolacu (Partidul Social Democrat - PSD), de pe locul trei, este de doar 2.740 de voturi. Între Elena Lasconi și candidatul suveranist Călin Georgescu diferența este de 347.901 de voturi, potrivit roaep.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că renumărarea se va termina duminică, pe 1 decembrie, la ora 22:00, deci după ce se va fi încheiat votul la alegerile parlamentare. Nu este însă o certitudine dacă rezultatul va fi dat atunci sau se va amâna.
O întrebare este de ce Curtea Constituțională a decis renumărarea tuturor voturilor valabile și nule din moment ce sesizarea se referă la doar trei secții de vot, scrie Europa Liberă.
Ce spune CCR
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Se schimbă ordinea candidaților, se reia primul tur
Unul dintre principalele semne de întrebare care decurg din renumărarea voturilor este ce se întâmplă în situația în care ordinea candidaților este schimbată.
Răspunsul se află în articolul 52 din Legea nr. 370/2004, care spune că:
„Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.
Fostul judecător Cristi Danileț spune pentru Europa Liberă că nu există să se meargă în turul doi dacă se descoperă că sunt alți finaliști.
„În situația în care candidatul de pe locul 3 trece – în urma renumării voturilor – pe locul 2, asta înseamnă că s-a schimbat ordinea candidaților, prin urmare trebuie reluat turul întâi de scrutin. Nu se înlocuiește candidatul de pe locul doi cu cel de pe locul trei si se merge mai departe spre turul doi, așa ceva nu se poate. Se reia primul tur”, explică Cristi Danileț.
Alți juriști consultați de Europa Liberă spun că, totuși, CCR poate decide să nu anuleze primul tur dacă diferența de voturi reieșită de la renumărare nu este semnificativă și nu poate fi considerată fraudă majoră. Aceasta chiar dacă ierarhia candidaților se schimbă, dar, atrag ei atenția, „ar fi o încălcare a legii”.
În ipoteza reluării primului tur, acesta ar putea să aibă loc în duminica dinaintea Crăciunului, iar al doilea tur, pe 5 ianuarie.