Intrebat in mod repetat de jurnalistii prezenti daca se considera vinovat si daca are ceva sa-si reproseze, Iliescu a raspuns doar "nu", fara a face alta declaratie inainte de intalnirea cu procurorii.
Procurorul general, Augustin Lazar, a declarat la sfarsitul lunii decembrie ca dosarul este in faza finala si in primele luni ale acestui an va fi data o solutie.
La Parchetul General au fost in ultima perioada mai multe persoane, audiate ca martori sau ca inculpati in "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".
Vineri a fost la inalnirea cu procurorii militari Miron Cozma.
Joi a fost audiat in acest dosar, ca martor, scriitorul Andrei Plesu. Tot joi a venit la Parchetul general si Adrian Sarbu, inculpat in acest dosar.
Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, s-a prezentat miercuri pentru a fi audiat de procurorii militari in dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990", in care este acuzat de infractiuni contra umanitatii.
De asemenea, Victor Ciorbea fost martea trecuta la Parchet pentru a fi audiat de procurori, in calitate de martor, in dosarul Mineriada.
Parchetul Militar a anuntat pe 23 decembrie punerea in miscare a actiunii penale in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii impotriva lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma si Adrian Sarbu.
Potrivit procurorilor, in perioada 11 - 15 iunie, inculpatii "au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti".
In acest atac, afirma procurorii militari, au fost implicate forte armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.
In urma acestui "atac", patru persoane au fost impuscate mortal si aproape 1.300 vatamate fizic sau psihic. Hotnews