Întrebarea unui botoșănean pentru Mircea Geoană: ”Candidați la președinția României?” / Geoană: ”Vă răspund pentru că ați fost coleg cu tata!”

Vreme de mai bine de două ceasuri, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, s-a întreținut cu botoșănenii.

Prilejul venirii la Botoșani a lui Mircea Geoană a fost lansarea cărții "Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO", al cărui autor este, întâlnirea având și o sesiune de întrebări, urmată de una de autografe. Evenimentul a fost moderat de Sorin Andronache.

Cu o întârziere de câteva zeci de minute față de ora anunțată, Mircea Geoană a venit însoțit de fostul primar Ovidiu Portariuc, dar și de fostul parlamentar Gheorghe Marcu. În sală s-au aflat și unii dintre actualii candidați la alegerile parlamentare din aproape întreg spectrul politic.



În sala de conferințe a Hotelului Rapsodia din municipiul Botoșani, în prezența unui public numeros, secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre viitorul României, în special în contextul geopolitic actual, făcând referire la oportunitățile pe care țara noastră le are în prezent.

”Candidați la președinția României?”

Un moment care a stârnit un maxim interes din partea publicului a fost acela în care un pensionar militar (”Am fost coleg cu tatăl dvs.!”, i-a spus lui Mircea Geoană) a întrebat direct: ”Candidați la președinția României?”

”Pentru dvs. se poate, pentru că ați fost coleg cu tata”, i-a răspuns Mircea Geoană, explicând apoi statutul pe care îl deține în prezent. Și, chiar dacă ”un anunț public în acest moment nu este posibil”, a dat de înțeles că alegerile prezidențiale reprezintă o țintă pentru viitorul apropiat.  

”Sunt foarte aproape de o decizie. Mergând prin țară și vorbind cu diaspora atât de numeroasă, într-un fel mă încarc cu așteptările, cu speranțele și cu grijile oamenilor. Dar știți bine, ca un om care a servit această țară, că am și obligații profesionale la NATO. Și atâta vreme cât sunt la NATO nu pot să fac niciun anunț și nici un pas decisiv, pentru că nu ar fi corect față de organizația pe care o reprezint. Răspunsul meu, care sper să vă dea un pic de încredere, este acela că sunt tot mai aproape de momentul în care voi lua o decizie cu privire la eventuala revenire a mea în politica românească”, a declarat Mircea Geoană la Botoșani.



Secretarul general adjunct al NATO a vorbit despre faptul că, chiar dacă trăim ”momente foarte complicate și pentru Europa, și pentru România”, este foarte interesat de alegerile locale care au loc peste doar o săptămână.

”Cel mai bun lucru este să ne uităm la ceea ce avem fiecare de făcut. Sunt foarte, foarte interesat să văd rezultatele alegerilor locale din România pentru că ele sunt cele mai importante, alături de cele prezidențiale, acolo se pune baza aleșilor locali, sunt sute de mii de români care candidează. Regret un singur lucru: că alegerile europene au fost estompate în mare măsură de alegerile locale și că dezbaterea europeană nu a mai existat, este un mare, mare păcat. Cred că românii aveau tot dreptul și interesul să urmărească ceea ce diverșii candidați au de spus”.

”Românii în clipa de față au nevoie de un alt proiect politic!”

Mircea Geoană a recunoscut că, chiar dacă în România este cunoscut prin implicarea sa îndelungată în politica social-democrată, ”nu poți să revendici votul nimănui, trebuie să îl meriți”. Mai mult, spune el, România are nevoie de o schimbare politică ”profundă”.

”Și vorbind de susținerea partidelor, cel mai important lucru este să te bucuri de încrederea oamenilor. Evident, relația mea cu PSD este una veche, m-am bucurat să conduc un partid atât de mare în România. Dar suntem într-o altă etapă, cred că românii în clipa de față au nevoie de un alt proiect politic, făcut altfel, diferit. Sondajele atât de mult invocate de unii lideri politici indică de fapt nevoia de o schimbare mai profundă a României”.




Secretarul general adjunct al NATO a menționat, de asemenea, că în prezent în România se observă o ”anumită oboseală a politicului”.

”Politica este un proces de inovare permanentă. Cine stă pe loc pierde legătura cu oamenii. În România, în acest moment, există clar o anumită oboseală a politicului. Sunt și 10 ani de regim politic care acum se apropie de sfârșit, în mod firesc se epuizează energia din jurul unui astfel de proiect, dar cred cu tărie că ciclul politic viitor pentru România va trebui să fie mult mai performant”.

Potrivit celor declarate de Mircea Geaonă, trăim ”un moment de cotitură a Europei și a lumii”, iar România ”trebuie să profite de acest moment de reașezare”.

”Apar momente în istorie când lucrurile se accelerează exponențial. Și trăim un astfel de moment. Cutremure geopolitice, război în est, război în sudul Europei, crize complicate în Asia, o Rusie foarte agresivă, o Rusie și o Chină și un Iran și o Coree de Nord care își strâng rândurile. Și ce ai de făcut? Să te întărești pe interior, să ai o țară mai bine administrată, cu economie mai puternică, cu o armată mai bine echipată, cu oameni mai prosperi și mai încrezători, să ții la alianțele tale. Nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost cu România astăzi dacă nu ar fi fost în NATO. Este un moment de mare cotitură în istoria Europei și a lumii, sunt convins că România poate profita de acest moment de reașezare. Se reîmpart cărțile și, ca de fiecare dată într-un astfel de moment, vor fi învingători și învinși. Aș vrea ca România să fie la masa câștigătoare. Sper să înțelegem că România este o țară foarte importantă, care trebuie și trebuie să se bucure de respect. România este o țară cu o importanță colosală. Trebuie doar să o punem treabă”, a mai spus Mircea Geoană.  

”Aproape că există o invitație ca România să joace un rol mai important în Europa”

Dacă Europa își dă seama că această zonă – România și, în special, zona Moldovei - are nevoie de investiții, atunci și factorul politic din România trebuie să susțină cauza.



”Moldova a fost de mult prea multă vreme tratată necorespunzător de către București. Nu este normal ca o regiune atât de importantă, cu oameni atât de minunați și cu atât de mult talent, s-au născut principalele figuri ale culturii și spiritualității românești, să fie antepenultima în clasamentul regiunilor europene. Nu este corect, nici sănătos și cred că trebuie corectată imediat această nedreptate istorică făcută Moldovei.

România trebuie să se schimbe la 360 de grade. În toate direcțiile, pe toate palierele și pe tehnologie de ultimă generație, și pe punerea în valoare a terenului agricol, a turismului. În momentul acesta aproape că există o invitație ca România să joace un rol mai important în Europa”, a spus Mircea Geoană.











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...