Ministrul Economiei, în vizită la Botoșani. Radu Oprea: „Avem nevoie de infrastructură bună pentru a putea fi competitivi” (foto, video)

Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a fost, miercuri, în vizită la Botoșani.

După ce a văzut județul Botoșani și a participat la o întâlnire cu primarii PSD-iști din orașele și comunele județului Botoșani, ministrul a participat și la o conferință de presă cu reprezentanții mass-mediei.  

Alături de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au participat Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean (CJ) Botoșani, senatorul Lucian Trufin, candidatul PSD pentru președinția CJ și Marius Budăi.  

„În Botoșani avem atuurile necesare pentru ca dezvoltarea să continue”

Senatorul Lucian Trufin, candidatul Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pentru președinția Consiliului Județean (CJ) Botoșani a vorbit în deschiderea conferinței despre strategia de continuare a dezvoltării județului.

Lucian Trufin a făcut referire la HUB-ul alimentar, la Școlile de meserii și la proiectul Fabricat în Botoșani.

Suntem într-un județ care se află într-un program de dezvoltare de patru ani de zile și îmi doresc să ccontinuăm această dezvoltare inclusiv pe partea economică. După cum bine știți, în programul de dezvoltare al județului Botoșani pe care vrem să îl propunem botoșănenilor avem trei puncte care se referă la mediul economic, mediul privat și vorbim aici de HUB-ul alimentar, școlile de meserii și fabricat în Botoșani. (...) În Botoșani avem atuurile necesare pentru ca dezvoltarea și din acest punct de vedere să continue. Nu mai suntem poarta de ieșire în Europa, ci poarta de intrare în Europa”, a declarat senatorul Lucian Trufin, candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean (CJ) Botoșani.

Printre subiectele abordate de membrii PSD se numără dezvoltarea de parcuri industriale în județul Botoșani, dar și exploatarea resurselor minerale de care beneficiază județul.

În legătură cu parcurile industriale, Lucian Trufin spune că primarii și-au arătat interesul în vederea dezvoltării acestora, iar unii chiar au și identificat posibile spații.

Astăzi, după vizita de la Dorohoi ne-am întâlnit cu toți primarii de municipii, orașe și comune și toți și-au arătat interesul, iar unii chiar au identificat terenurile necesare pentru dezvoltarea parcurilor industriale”, a adăugat Lucian Trufin.

„Conflictul din Ucraina poate să aducă oportunități pentru județul Botoșani”

Radu Ștefan Oprea a vorbit despre conflictul armat din Ucraina, care poate reprezenta o „ușă” a oportunităților pentru județul Botoșani. Ministrul a dat drept exemplu crearea unei fabrici de sticlă și, în acest sens, Ucraina ar reprezenta o piață comercială foarte mare.

Pe de altă parte, Radu Ștefan Oprea a spus că pentru a putea dezvolta pe meleagurile județului Botoșani o astfel de afacere este nevoie de infrastructură rutieră performantă.

Vă dau un exemplu simplu. Aveți resursa, aveți nisipul din care se poate face sticla. Sticla este grea, costul cu transportul în prețul sticlei este important și atunci dacă nu ai infrastructură, dacă nu ai autostradă, atunci nu ești rentabil. Nu vei putea să vinzi, chiar dacă ești o fabrică super performantă. Oportunitatea despre care vorbea Lucian este reconstrucția Ucrainei și înseamnă o piață foarte mare unde va fi nevoie de sticlă. Atunci când cade o bombă se sparge sticla prima dată și va fi nevoie de foarte multă sticlă în Ucraina. La dumneavoastră se poate fabrica sticla”, a declarat Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Cât despre crearea de parcuri industriale și folosirea zăcămintelor naturale, ministrul a spus că scopul bine definit al acestor două aspecte este crearea de noi locuri de muncă și bine plătite.

Există la Hlipiceni o resursă certificată din punct de vedere medical. Avem în cadrul Ministerului un program care se adresează UAT-urilor pentru dezvoltarea stațiunilor balneo-climaterice și vom vedea dacă se încadrează sau dacă nu, oricum sunt în modificare cu acest program și putem aduce în acel format. Ținta comună este să creăm locuri de muncă mai bine plătite”, a adăugat Radu Ștefan Oprea.

Mai mult decât atât, acesta a dat asigurări că Autostrada Moldovei va fi finalizată în cel mai scurt timp.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...