Conferință organizată de USR Botoșani pentru a comenta bugetul aprobat de municipalitate pentru 2024 (foto, video)

USR-iștii acuză municipalitatea că a trecut multe investiții doar pe hârtie, însă fără să aloce bani pentru acele investiții.

Conferință organizată de USR Botoșani pentru a comenta bugetul aprobat de municipalitate pentru 2024 (foto, video)

După ce în cursul zilei de luni la Primăria Botoșani a avut loc ședința extraordinară pentru aprobarea bugetului pentru anul 2024, USR Botoșani a organizat o zi mai târziu (n.r. 13 februarie 2024) o conferință de presă pe această temă.

Veniturile bugetului local pentru anul în curs sunt cu 14% mai mici față de anul 2023. Mai exact, aleșii locali au votat bugetul pentru 2024 care este de 299.238,90 mii de lei, iar cheltuielile totale sunt în sumă de 311.867,77 mii de lei.

Deficitul de 12.628,87 mii de lei va fi acoperit din excedentul anului trecut. Din suma totală, 18,3 milioane de lei este bugetul pentru dezvoltare.

„Guvernarea PSD – PNL afectează inclusiv bugetele localităților în care trăim”

Raluca Curelariu, consilier local din partea USR, a prezentat în cadrul conferinței situația bugetului local pentru 2024.

Consilierul local susține că suma alocată în 2024 pentru dezvoltare este mai mică în comparație cu 2023, iar din această sumă doar 30 de milioane ar veni din PNRR.

„Vedem că bugetul pentru 2024 este cu 14% mai mic decât cel din 2023. Vedem cum guvernarea PSD – PNL afectează inclusiv bugetele localităților în care trăim. Ce este de remarcat este că bugetul pe dezvoltare este la mai puțin de jumătate față de anul trecut. Din cele 58 de milioane rezervate pentru investiții în 2024 vă pot spune că 30 de milioane vin din PNRR”, a declarat Raluca Curelariu, consilier local din partea USR.

„Municipalitatea botoșăneană se bazează și în 2024 pe donațiile și susținerea oamenilor”

De altfel, Raluca Curelariu a accentuat faptul că nici în 2024 municipalitatea nu a alocat o sumă suficientă pentru îngrijirea animalelor din padoc.

Unde merg banii? Vorbim o dată de subvenția la Modern Calor de 6 milioane pentru diferența de preț la termie. Precizez faptul că cei de la Modern Calor au cerut o sumă de 14 milioane, drept pentru care în acest moment nu avem suma necesară pentru a acoperi toată subvenția necesară. Aceeași situație o întâlnim și la transport, unde deși avem prinși 9,4 milioane, suma nu este suficientă pentru 2024. La partea de dobânzi, deși creditele aprobate anul trecut de CL nu sunt încă prinse în buget, deja plătim dobânzi de 5,1 milioane pentru creditele anterioare. Poliția Locală, un subiect de interes pentru botoșăneni, primește 9,85 milioane de lei în timp ce Cornișa primește o subvenție mai mică decât în anii precedenți, de 1,8 milioane de lei. Aș vrea să subliniez suma care merge la padoc. Dacă la padoc vorbim de 1,1 milioane de lei ce mi se pare interesant și mi-a sărit în ochi este faptul că pentru hrana animalelor din padoc au fost alocați pentru 2024 5.000 de lei. Asta ne arată că municipalitatea botoșăneană se bazează și în 2024 pe donațiile și susținerea oamenilor din Botoșani, și nu își alocă bani ca să aibă grijă de animalele din padoc”, a adăugat Raluca Curelariu.

În plus, consilierul USR spune că multe dintre investiții sunt doar trecute pe hârtie, dar fără alocare bugetară.

„Dacă vedem unde merg banii nu putem să nu vedem și investițiile care sunt doar pe hârtie. Aici este o listă mică de investiții care sunt trecute în bugetul pe 2024, dar fără alocare bugetară. Le-au trecut, dar nu au alocat bani tocmai pentru ca bugetul să pară generos. Vorbim despre construirea insulelor ecologice, de tot ce înseamnă documentație pentru amenajare spații verzi sau despre extinderea rețelei de gaz în municipiu. Discutăm despre locuințele pentru tineri de la Pod de Piatră de niște ani, dar și despre PUZ care nu are alocare nici în 2024. Surpriza foarte mare a venit la extinderea Cimitirului Eternitatea care nu are nici în acest an nu are alocare bugetară. Vedem modul în care banii cheltuiți anapoda în anii precedenți ne va costa în 2024”, completează Raluca Curelariu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1134

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9698

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1305

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...