Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi că Ministerul Muncii și Justiției Sociale a lansat inițiativa ”Comunicarea alternativă, societate incluzivă”, în cadrul căreia, pentru prima oară în România, televiziunile vor putea beneficia, gratuit, de serviciile interpreților mimico-gestuali pentru emisiunile informative. În urma realizării unui parteneriat între Asociația Surzilor din România și Ministerul Muncii și Justiției Sociale, posturile TV vor avea la dispoziție interpreți mimico-gestuali care să asigure transmiterea știrilor, suplimentar de cele 30 de minute prevăzute în prezent în legea audio-vizualului. În acest sens, televiziunile trebuie să înainteze o cerere către Autoritatea Națională pentru Persoanele cu dizabilități pentru a crește numărul emisiunilor dedicate persoanelor surdo-mute.
„Este un pas important pentru creșterea gradului de integrare socială a persoanelor cu dizabilități auditive. În urma întâlnirilor și dezbaterilor pe care le-am organizat la Parlament în cadrul Comisiei pentru drepturile omului pentru a prelua problemele lor, autoritățile s-au sesizat și au luat primele măsuri concrete. Următorul pas trebuie să fie introducerea de interpreți pentru limbajul mimico-gestual la orele de curs din unitățile de învățământ unde învață copii cu astfel de dizabilități. În același timp, este important să se adopte la nivelul Guvernului o strategie pentru promovarea unor campanii sociale periodice, inclusiv prin introducerea unor mesaje publice la radio și TV pentru conștientizarea și înțelegerea persoanelor cu dizabilități, astfel încât să crească gradul de acceptare și integrare în societate a acestora”, a declarat Tamara Ciofu.
Deputatul social-democrat organizează permanent în județul Botșoani campanii sociale pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități. În fiecare an, medicul Tamara Ciofu organizează acțiuni pentru susținerea copiilor surdo-muți, precum și a celor care suferă de tulburări de vedere sau autism.
„Am făcut mai multe demersuri la nivel parlamentar pentru extinderea screeningului auditiv și oftalmologic precoce prin realizarea de testări în fiecare maternitate din țară. Având în vedere introducerea în programul de guvernare a măsurilor pentru depistarea precoce a malformațiilor congenitale prin promovarea screening-ului preconcepțional, prenatal și neonatal, consider că în primul rând este important să dotăm toate maternitățile din țara nostră cu dispozitive medicale pentru fiecare afecțiune. În calitate de medic pediatru vă pot spune că unele din cele mai întâlnite probleme sunt deficiențele de auz și tulburările de vedere, care nu sunt depistate la timp pentru a putea fi tratate și ameliorate”, a subliniat parlamentarul PSD.