Deputatul PSD face parte din delegația comisiei de politică externă a Parlamentului României care se întâlnește cu viceprim-ministrul Croației
Deputatul PSD Răzvan Rotaru va participa în perioada 24-26 octombrie alături de ceilalți membri ai Comisiei pentru Politică Externă la prima vizită oficială în Republica Croația după deplasarea pe care a avut-o președinta acestui stat, doamna Kolinda Grabar-Kitarović la începutul acestei luni în România.
În perioada ianuarie 2019 - iunie 2020 țara noastră va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene împreună cu Finlanda și Croația.
„Este o certitudine că avem în fața noastră oportunități extraordinare de cooperare pentru care este necesar să căutăm modalitățile de interacțiune care să fructifice mai bine avantajele poziționării geografice și a capacităților logistice ale regiunii. Îmi exprim deci speranța că discuțiile care vor avea loc în cadrul acestei reuniuni între reprezentanții Parlamentului din cele două state, precum și întâlnirea cu Marija Pejcinovic Buric, viceprim-ministru și ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația vor da roade, astfel încât să beneficiem reciproc de ideile care vor fi vehiculate cu privire la promovarea formatele regionale de cooperare, în special în ceea ce privește Inițiativa celor trei Mări”, a anunțat Răzvan Rotaru.
Croația are multiple poziţii similare cu România, mai ales în ce priveşte politica de coeziune, justiţie, mediu, energie, cercetarea şi inovarea.
„În acest context se impune consolidarea cooperării româno-croate, atât la nivel economic și politic, cât și în ceea ce privește stabilirea comună a obiectivelor de integrare în spațiul Schengen și aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Atât România, cât și Croația trebuie să aibă un interes comun pentru o coordonare strânsă în vederea exercitării pentru prima dată pentru ambele țări a acestui mandat important”, a declarat Răzvan Rotaru.
Datoria celor două Parlamente este aceea de a se asigura că parteneriatul amplu dintre NATO și Uniunea Europeană se extinde din ce în ce mai mult și asupra țărilor noastre, pentru a asigura securitatea granițelor Europei. Cu toate acestea, mai presus de orice strategie de întărire a capabilității operaționale în teren și la granițele NATO și Uniunea Europeană trebuie să stea efortul diplomatic.
„România este în mod direct interesată de a atrage investiţii pentru a deveni parte a coridorului de transport intermodal care traversează Europa prin valorificarea Portului Constanţa drept centru logistic și de transport la Marea Neagră, dar şi a fluviului Dunărea prin dezvoltarea transportului fluvial regional”, a subliniat parlamentarul social-democrat.
(Comunicat de presa)