Plenul Senatului va avea pe ordinea de zi a sedintei de luni codul administrativ, acesta fiind prima camera sesizata.
Printre articolele adoptate de forul de specialitate se numara cele referitoare la indemnizatiile pentru alesii locali care si-au incetat mandatul si posibilitatea edililor si primarilor generali de a avea calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala.
Prin eliminarea literei f din articolul 262 al Codului administrativ, primarii si primarii generali nu mai sunt declarati incompatibili in exercitarea calitatii de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala. Astfel, acestia pot avea intreprinderi individuale sau de familie, insa, ei nu pot sa faca afaceri cu institutiile publice, inclusiv cu primariile, potrivit presedintelui Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ, Marcel Ciolacu.
"Nu fac nicio afacere cu statul (...) Nu au cum sa faca afaceri cu statul, sunt alte legi care reglementeaza acest lucru. (..) Sunt sute de cazuri in care primarii care au avut PFA, au accesat fonduri europene, au candidat la primarie si au fost alesi primari. Dupa a trebuit sa aleaga. Ori instrainau PFA-ul (...) sau isi pierdeau calitatea de primar", a declarat miercuri deputatul PSD, Marcel Ciolacu, dupa sedinta.
Un alt articol din actul normativ adoptat de comisia de specialitate prevede ca alesii locali sa primeasca indemnizatii speciale dupa ce isi incheie mandatul, Ministerul Finantelor urmand sa stabileasca impacul bugetar. Prin urmare, un primar de comuna va primi o indemnizatie de 800 de lei, in timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizatie de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la incetarea acestora, suma propusa pentru un mandat inmultita cu trei.
"Impactul urmeaza sa fie facut de Ministerul Finantelor. La primarii de comuna in jur de 800 de lei inseamna aceasta indemnizatie, iar primarul Capitalei de 1.400 de lei pentru un mandat. Sunt vreo 200 de cazuri de primari de comune cu peste trei mandate", a mentionat presedintele Comisiei speciale, Marcel Ciolacu.
Printre articolele adoptate cu amendamente se numara art. 250, la care parlamentarii PSD-ALDE au modificat sintagma "indemnizatie de sedinta" cu sintagma "indemnizatie lunara". Astfel, modificata prevede acum ca: "Pentru participarea la sedintele consiliului si ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii judeteni au dreptul la o indemnizatie lunara". De asemenea, indemnizatia lunara pentru consilieri locali si judeteni care participa la sedintele ordinare sau extraordinare ale consiliului local si ale "consiliului judetean si ale comisiilor de specialitate este in cuantum de pana la 10% din indemnizatia lunara a primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean" si nu de 5%, cum este in varianta actuala.
Comisia pentru elaborarea Codului administrativ a dat raport favorabil cu 12 voturi "pentru", nicio abtinere si o singura impotrivire, cea a deputatei USR, Florina Presada. Citeste mai mult pe Ziare.com...