Toti competitorii electorali trebuie sa elimine bannerele si materialele publicitare utilizate in activitatea de promovare pana pe data de 26 aprilie, la ora 24:00, altfel vor fi sanctionati, a declarat presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Florin Mituletu-Buica.
Legea prevede ca pe perioada campaniei afisele trebuie sa aiba o anumita demensiune si sa fie plasate doar in anumite locuri. Cum in precampanie intreaga tara s-a umplut de bannere uriase, acestea trebuie sa fie acum eliminate.
Mai exact, potrivit Art 36, Al 2, lit a), din Legea 334/2006, afisele electorale trebuie sa aiba dimensiunile de "cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura". In plus, "afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj".
"In aceasta perioada preelectorala au fost o serie de dezbateri cu privire la aceste bannere si alte materiale publicitare utilizate de partidele politice in activitatea de promovare, dar incepand cu prima zi de campanie electorala, 27 aprilie, regulile se vor schimba.
In sensul in care in data de 26 aprilie, pana la ora 24:00, acestea trebuie sa fie eliminate, altfel toti competitorii electorali vor fi sanctionati, daca aceste materiale vor ramane in spatiul public", a precizat presedintele AEP, intr-o conferinta de presa.
Potrivit lui Florin Mituletu-Buica, in cazul in care aceste materiale vor exista in spatiul public in campania electorala, se vor putea depune sesizari la Birourile electorale judetene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de politie sau primariile.
"In 27 aprilie, daca aceste materiale mai sunt, la nivelul Birourilor electorale judetene vor putea depune sesizari, plangeri cu privire la utilizarea altor materiale de campanie electorala in aceasta perioada. Responsabile cu eliminarea materialelor de propaganda sunt Birourile electorale judetene si organele de politie la nivel local si teritorial.
Daca aceste materiale electorale exista in data de 27 si in timpul campaniei electorale, aceste birouri judetene vor avea posibilitatea sa solutioneze plangeri si sesizari cu privire la acestea, in masura fiind pentru eliminarea acestora organele de politie sau primarii la nivelul localitatilor - comuna, oras, municipiu - si in ce priveste aplicarea sanctiunilor corespunzatoare utilizarii altor materiale de propaganda in perioada campaniei electorale AEP", a explicat el.
Mituletu-Buica a spus ca in timpul campaniei electorale sunt permise numai afisele cu dimensiunile prevazute de Legea 334 si in locurile speciale de afisaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propaganda fiind interzise.
Autoritatea Electorala Permanenta a dat comanda de buletine de vot la Monitorul Oficial - valoarea buletinelor de vot va fi de 2.264.000 de lei la un numar de alegatori de 18.948.141 cetateni cu drept de vot la data de 31 martie. In strainatate, din evidentele comunicate, sunt 696.398 de cetateni cu domiciliul in strainatate si posesori de pasaport CRDS. Citeste mai mult pe ziare.com...