Scoala romaneasca: Haretisti, genii, politica, agramati, profesionisti, corupatori si corupti!

Scoala romaneasca: Haretisti, genii, politica, agramati, profesionisti, corupatori si corupti!

Profesori blamati, elevi nauciti, absolventi "tampiti", legi anapoda, masuri date de minister anulate de guvern, legi ale guvernului ignorate de minister.

Suntem romani si, toti, ne pricepem la toate. Asta pentru ca, atunci cand nu reusesti sa reglementezi si sa ordonezi un lucru, il dezbati la nesfarsit. Cam asta se intampla cu invatamantul de vreo 20 de ani!

Rezultatul? O scoala romaneasca gravitand intre genii si agramati, intre coruptie si corupatori, intre saracie si lux. Putinii dascali daruiti nu sunt decat exceptia care confirma regula.

La mai putin de o luna pana la inceperea unui nou an scolar, inca nu se stie sub ce auspicii se aseaza scoala. Cati ani va dura, daca in clasa a IX-a esti la gimnaziu sau daca profesorul absolvent de Spiru Haret are dreptul sa se aseze la catedra.

In acest timp, partidele si politicienii se cearta. Cu miza electorala sau fara, cu orgolii sau doar interes personal. In mod clar, insa, confuzia este generala: Emil Boc vrea sa-si asume raspunderea pe pachetul Miclea, in timp ce Ecaterina Andronescu negociaza cu sindicatele propriul Cod, pe care il vrea dezbatut cu societatea civila si apoi supus discutiei in Parlament.

Nu este, de fapt, decat o confruntare a orgoliilor.

Un lucru este clar, insa: nivelul elevilor este mai slab de la an la an, interesul pentru scoala tot mai mic. Profesorii sunt nevoiti sa apeleze la alte mijloace pentru a supravietui.

Sa nu ignoram scandalul de la Botosani legat de supravegherea video a examenului de bacalaureat, anunt care a aruncat in aer forumurile publicatiilor locale.

Forumuri din care am putut afla ca avem elevi ignoranti, pregatiti pentru coruptie, dependenti de coruptie, elevi lipsiti de respect fata de dascalii lor, dispusi sa recurga la orice mijlocace pentru a ajunge, culmea, pe bancile unei facultati!

Bineinteles, nu generalizam. Dimpotriva. A crescut admiratia noastra pentru elevii pertinenti, bine pregatiti, care au inteles rostul unui examen cu miza. Pe acei elevi ii vom regasi, mai tarziu, in galerii de seama, indiferent de domeniul in care vor activa.

Peste toate, insa, influenta politicului in scoala pare sa starneasca cele mai multe conflicte. Apropiata descentralizare risca sa transforme scoala intr-un adevarat camp de lupta.

Anul 2009 va ramane in istorie si prin masura de desfiintare a invatamantului la distanta al Universitatii Spiru Haret. Chiar daca spectacolul nu a avut insa replica finala.

Tot mai multe voci spun ca, la 1 septembrie, Ecaterina Andronescu va fi revocata din functie. Lucru care, in mod sigur, va arunca in neant invatamantul.

Asta in conditiile in care titularizarea sta sub semnul incertitudinii, dupa ce profesorii “haretisti" de la Vrancea au obtinut in instanta sistarea examenului, fiind foarte aproape de a obtine si anularea examenului. Daca procesul de la Vrancea se constituie intr-un precedent, atunci examenele din intreaga tara ar trebui repetate, pentru ca in competitie sa poate intra si cadrele didactice absolvente de "Spiru".

Pana atunci, elevii se vor gandi cum anume vor trece la liceu, daca se pregatesc pentru teze unice sau pentru un test... european, daca liceul mai incepe in clasa a IX-a sau a X-a, daca vor da bacul la cinci sau la trei obiecte…

Mai are vreo importanta?

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
307

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
443

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
574

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...